Γέφυρα ή Εμφύτευμα: Ένα μεγάλο δίλημμα
Αν έχετε χάσει ένα δόντι ή σας έχει σπάσει ένα δόντι, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να σωθεί και πρέπει να βγει, τότε πολύ πιθανόν να έχετε έρθει αντιμέτωποι με το εξής δίλημμα: Ποια θεραπεία είναι καλύτερη; Τοποθέτηση γέφυρας ή εμφυτεύματος;
Η γέφυρα είναι μια αποκατάσταση που χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία.
Τα εμφυτεύματα, ναι μεν αποτελούν πιο σύγχρονη θεραπεία, αλλά έχουν πλέον πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.
Συνεπώς, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση. Πρέπει να συνυπολογίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θεραπείας και αναλόγως το περιστατικό να ληφθεί η απόφαση για το ποια λύση είναι η πιο κατάλληλη.
Τοποθέτηση γέφυρας: Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;
Πλεονεκτήματα:
- Ολοκληρώνεται γρήγορα, περίπου μέσα σε 2 εβδομάδες (2-3 συνεδρίες).
- Κοστίζει λιγότερο από το εμφύτευμα
- Δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση
Μειονεκτήματα:
- Απαιτείται τροχισμός των γειτονικών δοντιών-στηριγμάτων
- Έχει μικρότερη διάρκεια ζωής συγκριτικά με το εμφύτευμα
- Απαιτείται προσεκτική στοματική υγιεινή για να διατηρηθούν καθαρά τα δόντια- στηρίγματα (με μεσοδόντια βουρτσάκια)
- Εάν ένα από τα γειτονικά δόντια πάνω στα οποία στηρίζεται η γέφυρα παρουσιάσει πρόβλημα, τότε η γέφυρα πρέπει να αφαιρεθεί και τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
Τοποθέτηση εμφυτεύματος: Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;
Πλεονεκτήματα:
- Αντιμετωπίζει το πρόβλημα εντοπισμένα, χωρίς να επηρεάζει τα γειτονικά δόντια.
- Διατηρεί το οστό στην περιοχή του εξαχθέντος δοντιού.
- Έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Η στοματική υγιεινή της περιοχής μπορεί να πραγματοποιηθεί και με οδοντικό νήμα, όπως στα φυσικά δόντια, συνεπώς καθίσταται πιο εύκολη συγκριτικά με τη γέφυρα.
Μειονεκτήματα:
- Απαιτείται χειρουργική διαδικασία και μάλιστα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετό οστό, χρειάζεται να γίνει και ανάπλαση οστού με μόσχευμα.
- Η ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες, οι συνεδρίες μπορεί να είναι 5-6, όμως απαιτείται χρόνος αναμονής για να ενσωματωθεί το εμφύτευμα (και το μόσχευμα) με το οστό.
- Κοστίζει συνήθως περισσότερο από τη γέφυρα.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι και οι δύο μέθοδοι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα που δυσκολεύουν την απόφαση στο δίλημμα.
Ποια η βασικότερη παράμετρος στην απόφαση μεταξύ γέφυρας ή εμφυτεύματος;
Ωστόσο, η βασικότερη παράμετρος που πρέπει να πάρουμε υπόψη μας, πριν καταλήξουμε στην απόφαση, είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα γειτονικά δόντια.
Εάν τα γειτονικά δόντια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για τη γέφυρα, έχουν μεγάλα σφραγίσματα ή θήκες δοντιών ή έχουν υποστεί απονεύρωση και πρέπει έτσι και αλλιώς να μπουν σε θήκες, τότε η λύση της γέφυρας είναι καταλληλότερη.
Αντίθετα, εάν τα γειτονικά δόντια είναι άθικτα ή έχουν απλώς κάποια μικρά σφραγίσματα, τότε εάν δεν υφίσταται κάποια αντένδειξη για εμφύτευμα, η τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η καλύτερη λύση.
Η παραπάνω σύγκριση γίνεται στην περίπτωση που το κενό έχει προκύψει από ένα δόντι και υπάρχουν δόντια μπροστά και πίσω από το κενό. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν λείπουν περισσότερα δόντια ή εάν δεν υπάρχει δόντι- στήριγμα μπρος και πίσω από το κενό, τότε η λύση του εμφυτεύματος φαντάζει μονόδρομος , χωρίς βέβαια να αποκλείεται η λύση της γέφυρας σε κάποιες περιπτώσεις που το εμφύτευμα μπορεί να αντενδείκνυται.
Κάνοντας μια ανακεφαλαίωση, τα εμφυτεύματα συνήθως αποτελούν την καλύτερη αποκατάσταση. Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η γέφυρα είναι ισάξια ή και καλύτερη επιλογή. Δεν υπάρχει κανόνας και όπως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έτσι και το κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και του αξίζει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.