Τι λέει η γλώσσα για την υγεία σου;

Τι λέει η γλώσσα για την υγεία σου;

Τι λέει η γλώσσα για την υγεία σου;

Η γλώσσα μπορεί να πει πολλά για τη συνολική μας υγεία. Οι διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση ή τη μορφολογία της γλώσσας μπορούν να είναι ενδείξεις διαφόρων παθήσεων ή ασθενειών.

  1. Αν η γλώσσα είναι κίτρινη, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση χολερυθρίνης στο αίμα, το οποίο μπορεί να είναι ένδειξη ηπατίτιδας, απόφραξης χοληδόχου πόρου κλπ.
  2. Αν η γλώσσα είναι ωχρή, αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα, το οποίο ίσως να συνδέεται κάποιας μορφής αναιμία.
  3. Το μπλε χρώμα στη γλώσσα δείχνει μειωμένο οξυγόνο στο αίμα. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, υποξίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
  4. Το καστανό χρώμα στη γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα.
  5. Η υψηλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αλλάξει το χρώμα της γλώσσας σε άσπρο. Ωστόσο, αν εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε λευκοπλακία που είναι αρκετά σοβαρή και χρειάζεται προσοχή. Οι λευκές αλλοιώσεις, επίσης, μπορεί να οφείλονται σε καντιντίαση, μηκυτιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος.
  6. Η περισσότερη υγρασία στη γλώσσα μπορεί να σημαίνει προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.
  7. Η λεπτή γλώσσα υποδεικνύει μειωμένη όρεξη για φαγητό και γενικά κακή διάθεση.
  8. Η ξηρή γλώσσα είναι ένδειξη αφυδάτωσης.
  9. Το πρήξιμο στη γλώσσα και τα σημάδια από δόντια δείχνουν κούραση, βρυγμό και προβλήματα χώνεψης των τροφών.
  10. Εάν πονάει, μπορεί να φταίει πονόδοντος, πόνος στα ούλα, αναιμία, νευραλγία ή ακόμη και ένας έρπητας στο στόμα.
  11. Τα εξογκώματα στη γλώσσα μπορεί να είναι ενδείξεις μόλυνσης από στρεπτόκοκκο, υποθυρεοειδισμό, γενικές μολύνσεις, κακοήθη αναιμία, ή ένα λεμφαγγείωμα.
  12. Οι τρίχες στη γλώσσα μπορεί να οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια.
  13. Το τρέμουλο στη γλώσσα πιθανόν να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή και στο γεγονός ότι, ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, επισκεφθείτε το γιατρό σας!

Leave a Comment