Λεύκανση Δοντιών Θεσσαλονίκη

Λεύκανση δοντιών: Γιατί να την προτιμήσω?

Η λεύκανση δοντιών είναι μία από τις βασικές αισθητικές απαιτήσεις του σύγχρονου ασθενή, όπου το χαμόγελο αλλάζει δραστικά σε μία επίσκεψη. Το οδοντιατρείο μας στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης εφαρμόζει περισσότερα από 20 χρόνια τεχνικές ανάπλασης χαμόγελου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η λεύκανση δοντιών. Τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η στροφή του κοινού στις απαιτήσεις της αισθητικής οδοντιατρικής.

Προσφορά: λεύκανση δοντιών στο ιατρείο μόνο 180 ευρώ η συνεδρία!

Το σύγχρονο οδοντιατρείο καλείται να ανταποκριθεί δυναμικά, καθώς η λεύκανση των δοντιών αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο από πλευράς αισθητικής. Προτού προχωρήσετε στην διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών, θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας ώστε να αποφασίσετε από κοινού εάν η λεύκανση γίνει είτε με δραστικές θεραπευτικές τεχνικές στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή του λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι, υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Το χρώμα των δοντιών δεν είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί έχουν σκούρα δόντια εκ γενετής, σε άλλους τα δόντια σκουραίνουν λόγω διατροφής, λήψης φαρμάκων, καπνίσματος ή τραυματισμού. Σημαντικός παράγοντας είναι και η ηλικία. Η λεύκανση δοντιών είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνουμε την βελτίωση του χρώματος των δοντιών και την φωτεινότητα τους.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται:

  • Σε δόντια κίτρινα από την παιδική ηλικία
  • Στα γειτονικά δόντια, πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας πορσελάνης) ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα
  • Όταν κάποιος επιθυμεί συντηρητική θεραπεία ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση τους
  • Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακύκλινης
  • Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου
  • Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη
  • Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες
  • Σε κηλίδες από φθορίωση
  • Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση
  • Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις

Οι συνηθέστεροι λευκαντικοί παράγοντες είναι οι εξής:

1. Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10%, 16%, 22% : είναι το ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως στο σπίτι
2. Υπεροξείδιο του υδρογόνου 15% – 35% : είναι το ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως για εφαρμογές εντατικής λεύκανσης στο ιατρείο.

Ενημερωθείτε παρακάτω για την λεύκανση δοντιών Θεσσαλονίκη στην σελίδα μας. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη μέθοδο λεύκανση δοντιων Θεσσαλονίκη με LED. 

Πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε περισσότερες τεχνικές που άπτονται στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής!

Μέθοδοι λεύκανσης των δοντιών:

1. Λεύκανση δοντιών εντατικού τύπου στο ιατρείο :

  • Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του υδρογόνου  35% σε συνδυασμό με συστήματα φωτεινής ενέργειας LED
  • Το λευκαντικό gel εφαρμόζεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και ενεργοποιείται με λάμπα LED
  • Η μέση διάρκεια της λευκαντικής αγωγής για κάθε οδοντικό τόξο κυμαίνεται από 30-60 λεπτά
  • Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι άμεσα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας
  • H αλλαγή της απόχρωσης ποικίλλει λόγω της διαφορετικής έντασης και τύπου της δυσχρωμίας αλλά και των χαρακτηριστικών κάθε δοντιού
  • Η λάμπα λεύκανσης LED είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε η εκπομπή φωτός να μεγιστοποιεί την διείσδυση ισχύος του τζελ λεύκανσης στα δόντια. Ταυτόχρονα διαθέτει σύστημα ώστε να γίνεται ακριβής ρύθμιση της επιθυμητής διάρκειας λεύκανσης. Παράλληλα είναι απόλυτα ασφαλής γιατί δεν εκπέμπει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία όπως άλλες λάμπες.

Έρευνες έδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ λεύκανσης με λάμπα LED και λεύκανσης με laser εντοπίζεται στο γεγονός πως η λεύκανση με laser προκαλεί περισσότερες ευαισθησίες στα δόντια (ζεστό – κρύο)
Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως η μέθοδος της λεύκανσης με λέϊζερ δημιουργεί ξηρασία της αδαμαντίνης, σε αντίθεση με την μέθοδο της λεύκανσης με λάμπα LED

2. Λεύκανση δοντιων στο ιατρείο χωρίς την χρήση φωτοπολυμερισμού :

Εφαρμόζουμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 35% στα δόντια επί 15 – 60 λεπτά για κάθε οδοντικό τόξο

3. Λεύκανση δοντιών που γίνεται στο σπίτι με συμβουλή και την καθοδήγηση του οδοντιάτρου : 

  • Χρησιμοποιείται υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 5% ή υπεροξείδιο του υδρογόνου 6% – 9,5%
  • Είναι απλή και ασφαλής τεχνική, όμως δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις.
  • Ο λευκαντικός παράγοντας εφαρμόζεται χρησιμοποιώντας εξατομικευμένα δισκάρια,τους λεγόμενους νάρθηκες λεύκανσης, που εφαρμόζουν στα δόντια σας κατά την διάρκεια της νύχτας (6-8 ώρες). Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι διαρκεί μερικές εβδομάδες  σε αντίθεση με τη λεύκανση στο ιατρείο που τελειώνει σε μερικές (2-4) επισκέψεις.
  • Ο ασθενής εξετάζεται περιοδικά από τον οδοντίατρο ώστε να ελέγχεται η αλλαγή της απόχρωσης των δοντιων.

4. Λεύκανση δοντιών μεμονωμένων σκουρόχρωμων δοντιών χωρίς ενδοδοντική θεραπεία :

  • Αρχικά γίνεται λεύκανση του δυσχρωμικού δοντιού στο ιατρείο και
  • Ακολουθεί λεύκανση των υπολοίπων δοντιών

5. Λεύκανση δοντιών με Laser

Διάρκεια του αποτελέσματος της λεύκανσης:
Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα της θεραπείας λεύκανσης  θα διαρκέσει 1-3 χρόνια ή και περισσότερα. Βεβαίως παίζει σημαντικό ρόλο το κάπνισμα, το πούρο και η διατροφή με χρωμογόνους παράγοντες όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola. Παρόλα αυτά τα δόντια σας θα παραμείνουν πιο λευκά από ότι πριν την έναρξη της θεραπείας(δεν επιστρέφει ποτέ το αρχικό χρώμα).

Συχνές Ερωτήσεις για την Λεύκανση δοντιών

1. Τι είναι η λεύκανση δοντιών (teeth whitening);

Η λεύκανση είναι μια αισθητική τεχνική με την οποία βελτιώνουμε το χρώμα των δοντιών. Η λεύκανση είναι γνωστή και σαν οξείδωση. Οργανικά υλικά αποδομούνται για να απομακρύνουν τις χρώσεις και να δημιουργήσουν λευκότερα και λαμπερότερα δόντια. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, σε μια συνεδρία ή στο σπίτι με νάρθηκα νυκτός σε διάστημα 1-2 εβδομάδων ή να ξεκινήσει με μια επίσκεψη στο ιατρείο και να ολοκληρωθεί στο σπίτι με την χρήση νάρθηκα για άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

2. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί;

Έρευνες έχουν δείξει πως το αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών διαρκεί συνήθως για πολλά χρόνια, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, πούρου, καπνού, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και αναψυκτικών με χρωστικές. Σε περίπτωση που οι ασθενείς κάνουν μεγάλη χρήση των παραπάνω είναι απαραίτητη η συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης.

3. Υπάρχει περίπτωση να έχω κάποια ευαισθησία κατά την διάρκεια της λεύκανσης;

Έρευνες έχουν δείξει πως η μέθοδος λεύκανσης με laser προκαλεί περισσότερες ευαισθησίες στα δόντια (ζεστό – κρύο) από την μέθοδο με λάμπα LED.
Η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας, της πίεσης αλλά και της ευαισθησίας αφής των δοντιών.Η ευαισθησία δεν διαρκεί περισσότερο από μια με δύο ημέρες. Σε ειδικές περιπτώσεις τα φαινόμενα αυτά μπορούν να επιμείνουν έως ένα μήνα. Δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά ακόμη και αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, υπάρχει τρόπος να πάψει να υφίσταται, είτε με φθορίωση, είτε με ειδικό τζέλ απευαισθητοποίησης, είτε με οδοντόκρεμα που περιέχει νιτρικό κάλιο, για τα ευαίσθητα δόντια.

4. Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν κατά την διάρκεια της λεύκανσης των δοντιών; 

Οι κανόνες που θα χρειαστεί να τηρηθούν είναι :

  • η συνεχής παρακολούθηση από τον οδοντίατρο για την πορεία της θεραπείας,
  • η μη κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές ουσίες όπως παντζάρια, κόκκινο κρασί ή ουίσκι, φυσικούς χυμούς, τσάι, καφέ, ποτά τύπου κόλα, καρότου, κοκκινιστών φαγητών, ακόμη και σάλτσας σόγιας ή ξυδιού balsamico, φρούτων (κεράσια, φράουλες),  σοκολατών , γλυκών του κουταλιού, καθώς και η χρήση καπνού ή πούρου, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας μετά την λεύκανση, όπως επίσης και
  • η διατήρηση άριστης στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα των δοντιών (με λευκαντική οδοντόκρεμα κατά προτίμηση) η χρήση οδοντικού νήματος, η χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει χλωρεξιδίνη, μετά το φαγητό και πριν τον βραδινό ύπνο

5. Πώς λειτουργεί η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED;

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED γίνεται συνήθως σε δύο με τρείς  εφαρμογές στο οδοντιατρείο. Η λεύκανση ξεκινά με τον καθαρισμό των δοντιών του ασθενούς και συνεχίζεται με την εφαρμογή ειδικών λευκαντικών τζελ στα δόντια. Μετά την εφαρμογή του τζελ λεύκανσης, η οδοντίατρος  χρησιμοποιεί την μέθοδο της λάμπας LED, η οποία διευκολύνει την βελτίωση της διείσδυσης του τζελ στο σμάλτο των δοντιών. Με την μέθοδο αυτή το λευκαντικό τζελ διασπάται και οξυγόνο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι χρώσεις. Η συνολική θεραπεία διαρκεί συνήθως μια ώρα και τα αποτελέσματα της μπορούν να διαπιστωθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της.

6. Πόσο αποτελεσματική είναι η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED;

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED είναι πολύ αποτελεσματική και παράγει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους λεύκανσης δοντιών. Ανάλογα με την απόχρωση των δοντιών του ασθενούς, αλλά και την κατάσταση τους, η λεύκανση μπορεί να ασπρίσει τα δόντια έως και 4 αποχρώσεις.

7. Ποιά είναι η διαφορά της λεύκανσης δοντιών με την μέθοδο λάμπας LED από την μέθοδο με laser (λέιζερ); 

Τα λευκαντικά μέσα (τζελ λεύκανσης) είναι και στις δυο μεθόδους τα ίδια. Η διαφορά της μιας μεθόδου με την άλλη βρίσκεται στον τρόπο ενεργοποίησης του λευκαντικού μέσου, όπου στη μια περίπτωση γίνεται με λάμπα LED ενώ στην άλλη με laser.

Εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι πως η μέθοδος της λεύκανσης με λέϊζερ δημιουργεί ξηρασία της αδαμαντίνης, σε αντίθεση με την μέθοδο της λεύκανσης με λάμπα LED. Παράλληλα, η λεύκανση δοντιών με την μέθοδο της λάμπας LED είναι πολύ αποτελεσματική και παράγει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την μέθοδο λεύκανσης δοντιών με laser. Τέλος, έρευνες έδειξαν πως η λεύκανση με την μέθοδο λέϊζερ προκαλεί περισσότερες ευαισθησίες στα δόντια (ζεστό – κρύο) σε σχέση με την μέθοδο με λάμπα LED.

8. Τι μπορεί να προκαλέσει χρώση στα δόντια; 

Χρώση στα δόντια μπορεί να προκαλέσει :

  • Ηλικία : υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ ηλικίας και χρώματος δοντιών. Με την πάροδο των χρόνων, τα δόντια γίνονται πιο σκούρα, ως αποτέλεσμα της φθοράς αλλά και των σωρευμένων χρωστικών ουσιών 
  • Διατροφικές συνήθειες : η συχνή κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού, τσαγιού, αλλά και αναψυκτικών σακχαρούχων, ποτών, καρότων, πορτοκαλιών, παντζαριών, όπως επίσης και γενικότερα εσπεριδοειδών ή ξυδιού, συμβάλλουν στην διάβρωση της αδαμαντίνης
  • Κάπνισμα : η νικοτίνη αφήνει καφετί χρωστικές ουσίες οι οποίες απορροφούνται σιγά – σιγά στην δομή του δοντιού και προκαλούν δυσχρωμία
  • Ναρκωτικά – Χημικές Οσίες : η χρήση τετρακυκλίνης κατά την διάρκεια σχηματισμού του δοντιού, παράγει χρώμα σκούρο γκρι ή καφέ κηλίδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν. Η υπερβολική κατανάλωση, επίσης, φθορίου μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες
  • Τραύμα : χτυπήματα από πτώση όπως και άλλοι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ρωγμές στα δόντια, οι οποίες με την σειρά τους να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες λεκέδων ή υπολειμμάτων
  • Στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη

9. Μπορώ να κάνω λεύκανση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα επαρκής έλεγχος για τις συνέπειες της χρήσης του τζελ υπεροξειδίου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνεπώς σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε κανένα σύστημα λεύκανσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

10. Είμαι κάτω των 18 ετών. Μπορώ να κάνω λεύκανση δοντιών;

Σε τόσο νεαρή ηλικία, καλό θα είναι να αποφύγετε την λεύκανση. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται λεύκανση σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών.

11. Μπορεί να γίνει λεύκανση σε λευκά σφραγίσματα, στεφάνες, οδοντοστοιχίες;

Η λεύκανση λειτουργεί μόνο στα φυσικά δόντια. Δεν θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση σε “ψεύτικα δόντια” όπως είναι οι στεφάνες (θήκες δοντιών) και οι οδοντοστοιχίες. Η λεύκανση θα αφαιρέσει οποιεσδήποτε υπάρχουσες χρώσεις στις αποκαταστάσεις, αλλά δεν θα επηρεάσει το χρώμα των αποκαταστάσεων. Καλό θα είναι, πριν την θεραπεία της λεύκανσης, να συζητήσετε με τον οδοντίατρο σας την περίπτωση προθετικών εργασιών καθώς και την αντικατάσταση των λευκών σφραγισμάτων.

12. Υπάρχει περίπτωση να κάνω λεύκανση και τα δόντια μου να μην ασπρίσουν;

Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατό να συμβεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπαίτια είναι η πάστα των δοντιών του ασθενούς και όχι το gel λεύκανσης ή γενικότερα η θεραπεία του οδοντίατρου.

13. Μπορεί να γίνει λεύκανση δοντιών με σόδα;

Τα δόντια δεν μπορούν να αλλάξουν χρωματική απόχρωση με την χρήση σόδας(σοδοβολή). Μπορούν όμως, να γίνουν πιο λαμπερά. Όμως η συχνή χρήση σόδας στα δόντια δημιουργεί αποτριβές στην αδαμαντίνη!!

14. Τι προϊόντα λεύκανσης δοντιών μπορώ να χρησιμοποιώ έτσι ώστε να διατηρώ άσπρα τα δόντια μου μετά τη λεύκανση;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε λευκαντικές οδοντόκρεμες (κατά προτίμηση φαρμακευτικές). Καλό είναι να συμβουλευθείτε τον οδοντίατρο σας.

15. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην λεύκανση δοντιών στο σπίτι και την λεύκανση δοντιων στο ιατρείο;

Η λεύκανση στο σπίτι είναι περισσότερο χρονοβόρα. Συνήθως ο ασθενής δεν έχει την υπομονή και τον χρόνο να την κάνει και σίγουρα δεν είναι υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Σε αντίθεση, η λεύκανση στο ιατρείο, γίνεται σε λίγες μόνο επισκέψεις και ο οδοντίατρος έχει την απόλυτη επίβλεψη του αποτελέσματος.

16. Ποιος είναι ο τρόπος λεύκανσης δοντιών;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι λεύκανσης δοντιών. Μια τεχνική λεύκανσης είναι η λεύκανση δοντιών στο ιατρείο με λάμπα LED ή laser, όπου εφαρμόζεται το λευκαντικό δοντιών και με την βοήθεια φωτεινής ενέργειας, επιτυγχάνουμε το άσπρισμα δοντιών.

Μια άλλη τεχνική λεύκανσης δοντιών είναι η λεύκανση δοντιών στο ιατρείο με νάρθηκες και λευκαντικό δοντιών.Επίσης, άλλος τρόπος λεύκανσης δοντιών, είναι η λεύκανση δοντιών στο σπίτι, με νάρθηκες και σύρριγες με υλικό λεύκανσης, με παράλληλη καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Τέλος, υπάρχει και η λεύκανση μεμονωμένου σκουρόχρωμου δοντιού, όπου αρχικά γίνεται η λεύκανση του δοντιού εσωτερικά και ακολουθεί η λεύκανση των υπολοίπων δοντιών στο ιατρείο.