Περιοδοντολογία

Τι είναι η περιοδοντολογία?

Περιοδοντολογία είναι ο τομέας της Οδοντιατρικής, που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του περιοδοντίου, δηλαδή ασθενειών των στηρικτικών ιστών, που περιβάλουν τα δόντια. Το περιοδόντιο αποτελούν τα ούλα το περιρρίζιο, το οστό των φατνίων και η οστείνη. Οι συχνότερες καταστάσεις είναι η ουλίτιδα, η περιοδοντίτιδα και οι υφιζήσεις των ούλων. Κυριότερη και πιο συνήθης αιτία των παθήσεων αυτών είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας. Οι νόσοι των ούλων είναι υπεύθυνοι για την απώλεια των περισσοτέρων δοντιών. 

Δόντια που χάνονται από την περιοδοντίτιδα μπορούν να αντικατασταθούν με Οδοντικά Εμφυτεύματα ή Γέφυρες.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ τον Οδοντίατρο?

Οι νόσοι του περιοδοντίου είναι “ύπουλοι”  χωρίς έντονα συμπτώματα και προχωράνε αθόρυβα καθώς λόγω της χρόνιας φύσης τους δεν παρουσιάζονται οξέα συμπτώματα (πόνος και οίδημα) και έτσι τις περισσότερες φορές η διάγνωσή είναι τυχαία και γίνεται κατά την προσέλευση του ασθενή στο ιατρείο για κάποιον άλλο λόγο.

Πρώιμα σημάδια είναι:

 • αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα
 • ερυθρότητα των ούλων που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής
 • ούλα πρησμένα 
 • άσχημη γεύση ή αναπνοή
 • ή μπορεί να μην εντοπίσετε κανένα σύμπτωμα

Μεταγενέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • απογύμνωση των ριζών από το οστό και τα ούλα με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται “μακρύτερα” λόγω αποκάλυψης των ριζών
 • ευαισθησία στο κρύο
 • αποστήματα
 • “χαλάρωση” ή κινητικότητα δοντιών
 • και τελικά απώλεια των δοντιών
Περιοδοντίτιδα, Οδοντίατροι Θεσσαλονίκη

Κύριοι παράγοντες κινδύνου δημιουργίας και εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου

 • Κάπνισμα
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Κακή στοματική υγιεινή
 • Συνωστισμός δοντιών
 • Ανοσοκαταστολή
 • Συστηματικά νοσήματα που προκαλούν διαταραχές της άμυνας του οργανισμού

Τύποι ασθενειών των ούλων

Αθεράπευτη ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα και τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι περιοδοντικές  ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας, είναι σοβαρές λοιμώξεις οι οποίες αν αφεθούν χωρίς θεραπεία  μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια των δοντιών. Η λέξη περιοδοντική σημαίνει κυριολεκτικά “γύρω από το δόντι». Η περιοδοντική νόσος είναι μια χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και το οστό που υποστηρίζει τα δόντια. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επηρεάσει ένα δόντι ή πολλά δόντια. Αρχίζει όταν τα βακτηρίδια της οδοντικής πλάκας (που είναι η κολλώδης, άχρωμη μεμβράνη που συνεχώς σχηματίζεται πάνω στα δόντια σας) προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.

Ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της περιοδοντικής νόσου. Έχει ως αποτέλεσμα τα ούλα να γίνουν κόκκινα, πρησμένα και να αιμορραγούν εύκολα. Υπάρχει συνήθως μικρή ή καθόλου δυσφορία σε αυτό το στάδιο. Η ουλίτιδα συχνά προκαλείται από ανεπαρκή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη με την επαγγελματική θεραπεία και καλή στοματική φροντίδα στο σπίτι.

Αθεράπευτη ουλίτιδα μπορεί να προχωρήσει σε περιοδοντίτιδα. Με τον καιρό, η πλάκα μπορεί να εξαπλωθεί και να αναπτυχθεί κάτω από τη γραμμή των ούλων. Οι τοξίνες που παράγονται από τα βακτηρίδια της πλάκας ερεθίζουν τα ούλα. Οι τοξίνες ενθαρρύνουν μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση στην οποία ο οργανισμός κατ ‘ουσίαν στρέφεται εναντίον του εαυτού του, και οι ιστοί και τα οστά που υποστηρίζουν τα δόντια καταρρέουν και καταστρέφονται. Τα ούλα ξεκολλάνε  από τα δόντια, διαμορφώνοντας θυλάκους (διαστήματα ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα) που μολύνονται. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι θύλακες βαθαίνουν και περισσότερος ουλικός ιστός και οστό  καταστρέφεται. Συχνά, αυτή η καταστροφική διαδικασία έχει πολύ ήπια συμπτώματα. Τελικά, τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν και  μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν.   
Υπάρχουν πολλές μορφές περιοδοντίτιδας. Οι πιο κοινές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

 • Επιθετική περιοδοντίτιδα: παρατηρείται σε ασθενείς οι οποίοι είναι κατά τα άλλα κλινικώς υγιείς. Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν την ταχεία απώλεια πρόσφυσης και την καταστροφή του οστού.
 • Χρόνια περιοδοντίτιδα: έχει αποτέλεσμα την φλεγμονή των υποστηρικτικών ιστών των δοντιών, προοδευτική απώλεια πρόσφυσης και οστού. Αυτή είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή περιοδοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό θυλάκων και /ή την υποχώριση των ούλων. Είναι διαδεδομένη σε ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιδείνωση της απώλειας πρόσφυσης  εμφανίζεται συνήθως αργά, αλλά μπορεί να υπάρξουν και περίοδοι ταχείας εξέλιξης .
 • Περιοδοντίτιδα ως εκδήλωση συστηματικών νόσων:  συχνά ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Συστηματικές νόσοι  όπως η καρδιακή νόσος, οι νόσοι του  αναπνευστικού συστήματος και ο διαβήτης  συνδέονται με αυτή τη μορφή περιοδοντίτιδας.
 • Νεκρωτική περιοδοντική νόσος(οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα): είναι μια μόλυνση που χαρακτηρίζεται από νέκρωση των ουλικών ιστών, του περιοδοντικού συνδέσμου και του φατνιακού οστού. Αυτές οι αλλοιώσεις  παρατηρήθηκαν πιο συχνά σε άτομα με συστηματικές παθήσεις, όπως HIV λοίμωξη, ο υποσιτισμός και η ανοσοκαταστολή.