Ένθετα-Επένθετα Σφαγίσματα Πορσελάνης-Ρητίνης

Ένθετα Πορσελάνης-Ρητίνης

Τα ένθετα είναι  “σφραγίσματα” από πορσελάνη ή ρητίνη που κατασκευάζονται από τον τεχνίτη. Έρχονται να υποκαταστήσουν τα λευκά σφραγίσματα ρητίνης ή τις ανασυστάσεις δοντιών με ρητίνη.

Είναι κομμάτια πορσελάνης ή ρητίνης που αντικαθιστούν τμήματα του δοντιού που λείπουν λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή παλιάς έμφραξης.

Ο οδοντίατρος τροχίζει το δόντι όπως στο σφράγισμα και αντί να βάλει στην κοιλότητα σύνθετη ρητίνη (άσπροσφράγισμα) ή αμάλγαμα παίρνει αποτύπωμα και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει στο εργαστήριο το “σφράγισμα”.       

Επένθετα Πορσελάνης-Ρητίνης

Τα κεραμικά επένθετα από πορσελάνη αποτελούν την ιδανική λύση για την αποκατάσταση μέτρια κατεστραμμένων οπισθίων δοντιών με προβλεψιμότητα και υψηλή αισθητική. Κατασκευάζονται από ειδικά κεραμικά υλικά. Το υλικό που χρησιμοποιούμε εμείς είναι το διπυριτικό λίθιο “IPS e-max”, που είναι το πιο σύγχρονο και με τη μεγαλύτερη αντοχή.

Δόντια που στο παρελθόν απαιτούσαν απονεύρωση και θήκη σήμερα αποκαθίστανται με επένθετα πορσελάνης ή ρητίνης.
Δεν αφαιρούμε καθόλου υγιή οδοντική ουσία, παρά μόνο την τερηδονισμένη και τα παλιά σφραγίσματα.

Τα κεραμικά ένθετα-επένθετα κατασκευάζονται ως εξής:

Αφού ο Οδοντίατρος προπαρασκευάσει το δόντι, παίρνει το αποτύπωμα του στόματος και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει στο εργαστήριο το ένθετο/επένθετο επάνω στο εκμαγείο. Σε δεύτερη επίσκεψη γίνεται η πρόβα στο στόμα, γίνονται πιθανές βελτιώσεις-εξισορρόπηση και αφού σταλεί ξανά στο εργαστήριο για το τελικό γυάλισμα, γίνεται σε επόμενη επίσκεψη η συγκόλληση του στο δόντι με ειδική “κόλλα”, η οποία κάνει το ένθετο/επένθετο ένα σώμα με το δόντι. Η ποιότητα της συγκόλλησης του ένθετου/επένθετου  με το δόντι είναι  κλάσεις ανώτερη και γιαυτό μακροβιότερη από τη συγκόλληση της σύνθετης ρητίνης με το δόντι.

Τα δόντια που αποκαθίστανται με αυτή την τεχνολογία έχουν πολύ καλύτερη αισθητική, αποκτούν αντοχή ίση με τα άθικτα δόντια και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα λευκά σφραγίσματα. Όλα τα σφραγίσματα μπορούν να γίνουν από πορσελάνη, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυνται στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση του δοντιού είναι εκτεταμένη (μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα).