Που οφείλεται το Ροχαλητό-Άπνοια?
Το ροχαλητό-άπνοια είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ενόχληση και συνήθως δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε γι’ αυτούς που ροχαλίζουν ούτε κυρίως γι’ αυτούς που πρέπει να το υποστούν. Παρακάτω θα βρείτε απλές λύσεις για να μειώσετε την ηχορύπανση. Ωστόσο οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό (ΩΡΛ, πνευμονολόγο).
Το ροχαλητό οφείλεται κυρίως:
- το φύλο (οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ότι οι γυναίκες),
- την ηλικία (εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας),
- την κληρονομικότητα,
- την αύξηση βάρους,
- το κάπνισμα,
- τη λήψη αλκοόλ,
- τη χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα,
- τις ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης,
- τα κρυολογήματα κατά τα οποία πρήζονται αμυγδαλές και γενικά η περιοχή του στόματος και του λαιμού,
- τις αμυγδαλές και τα κρεατάκια που πρέπει να αφαιρεθούν,
- το στραβό ρινικό διάφραγμα,
- την εγκυμοσύνη.
10 τρόποι για να απαλλαγείτε από το Ροχαλητό-Άπνοια
- Κόψτε το αλκοόλ. Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που μειώνουν την αναπνοή όπως τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά.
- Σταματήστε το κάπνισμα. Μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών στους αεραγωγούς.
- Προσέχετε πόσο τρώτε. Μην υπερβάλλετε στην κατανάλωση του φαγητού, πάντα σε λογικές μερίδες και δύο με τρεις ώρες πριν κοιμηθείτε.
- Ασκηθείτε. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα, ελαττώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.
- Χάστε βάρος. Και προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Μπείτε σε πρόγραμμα. Πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ την ίδια ώρα και κοιμηθείτε σε πλάγια στάση και όχι ανάσκελα. Όταν κοιμάστε ανάσκελα η σιαγόνα ανοίγει και ευνοεί το ροχαλητό.
- Κάντε μικρές αλλαγές: Σηκώστε το κεφαλάρι του κρεβατιού στα 10 εκατοστά τοποθετώντας κάτι στα ποδαράκια. Τα πολλά μαξιλάρια ίσως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
- Εξασφαλίστε υγρασία στο δωμάτιο. Οι συσκευές θέρμανσης και ψύξης ξηραίνουν τον αέρα και ο ξηρός αέρας προκαλεί περισσότερες συσπάσεις του λάρυγγα και άρα… θορυβώδες ροχαλητό. Το χειμώνα τοποθετήστε πάνω στα σώματα θέρμανσης μπολ με νερό, τα οποία θα προκαλέσουν άνοδο των ποσοστών υγρασίας στο δωμάτιο.
- Βάλτε αυτοκόλλητα. Υπάρχουν αυτοκόλλητα που βοηθούν την κατάσταση ανοίγοντας του αεραγωγούς.
- Φορέστε μασελάκι (βλέπε: νάρθηκας άπνοιας). Στις ήπιες και μέτριες περιπτώσεις, μπορεί ο οδοντογιατρός-προσθετολόγος να σας συστήσει μία ορθοδοντική συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στο στόμα κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Επισκεφτείτε τον ΩΡΛ όταν:
- Ροχαλίζετε δυνατά και βαριά για περισσότερο από 2 μήνες.
- Αισθάνεστε υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Σταματάτε να αναπνέετε, βήχετε ή πνίγεστε κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το μυστικό
Το ροχαλητό είναι το κύριο σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μία κατάστασης που πρέπει πάντα να ελέγχεται από ειδικό. Οι διαταραχές αναπνοής κατά τον ύπνο διαπιστώνονται με μια ειδική εξέταση, που λέγεται «πολυσωματική μελέτη ύπνου», σε εξοπλισμένα εργαστήρια ή στα κρατικά Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την εξέταση, η οποία κρατάει από ένα έως δύο 24ωρα.
Πώς αντιμετωπίζεται το ροχαλητό-άπνοια?
Οι συνηθέστεροι τρόποι αντιμετωπίσεως του νοσηρού ροχαλητού είναι η βελτίωση της ρινικής αναπνοής με εφαρμογή αναπνευστήρα CPAP κατά τον ύπνο ή διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις και η εφαρμογή οδοντικών προθέσεων.
- Η βελτίωση της ρινικής αναπνοής, ώστε να είναι επαρκής κατά τον ύπνο, είναι στρατηγικής σημασίας στην αντιμετώπιση τόσον του απλού, όσον και του νοσηρού ροχαλητού, διότι μερικές φορές λύνει τελείως το πρόβλημα, ενώ σε περίπτωση πού χρειαστεί και μάσκα CPAP, αυτή θα εφαρμοσθεί χωρίς επιπλοκές και προβλήματα. Η βελτίωση της ρινικής αναπνοής επιτυγχάνεται με συντηρητικά μέσα, εφ’ όσον πρόκειται για ρινίτιδα, αλλεργία, ιγμορίτιδα κλπ, ή με χειρουργικά μέσα, εφ’ όσον πρόκειται για σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ανεπάρκεια των πτερυγίων του ρινικού προδόμου κλπ.
- Στοματικός νάρθηκας (μασελάκι), προτείνεται για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο επίπεδο της ρίζας της γλώσσης. Εδώ, η δημιουργία ενός ελεγχομένου, προσωρινού προγναθισμού, προωθώντας την κάτω γνάθου με την εφαρμογή ενδοστοματικού νάρθηκα κατά τον ύπνο, μπορεί να διευρύνει αποτελεσματικά τον αυλό του φάρυγγα και να παύσουν οι άπνοιες. Οι νάρθηκες κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο με την λήψη αποτυπωμάτων από τον οδοντίατρο. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς πού έχουν βοηθηθεί με τον σχετικά απλό αυτόν τρόπο.
Αναπνευστικές και ασκήσεις γλώσσας
- Φουσκώστε ένα μπαλόνι και βάζοντας τη γλώσσα μπροστά εμποδίστε το να ξεφουσκώσει για 10’’. Επαναλάβατε το ίδιο τρεις φορές.
- Σπρώξτε τη γλώσσα μπροστά μέχρι το πηγούνι και επαναλάβετε το ίδιο 10 φορές επί 3΄΄ κάθε φορά.
- Βγάλτε τη γλώσσα προς τα πάνω μέχρι να φτάσει τη μύτη. Κάντε το ίδιο 10 φορές επί 3΄΄ κάθε φορά.
- Βάλτε αντίσταση με το χέρι, ενώ σπρώχνετε τη κάτω γνάθο προς τα μπροστά, σε μια προσπάθεια να έρθουν τα κάτω δόντια πιο μπρόστα από τα πάνω .Κάντε το ίδιο 10 φορές επί 5΄΄κάθε φορά.
- Κρατήστε αντίσταση στη προσπάθεια διάνοιξης της κάτω γνάθου Επαναλάβατε το ίδιο 10 φορές επί 5΄΄ κάθε φορά.
- Σπρώξτε τη γλώσσα προς πάνω και πίσω, να πιέζει τον ουρανίσκο(υπερώα), ενώ συγχρόνως μετακινείτε τα δόντια προς τα εμπρός. Επαναλάβατε το ίδιο 10 φορές.