Νάρθηκες βρυγμού

Τι είναι οι Νάρθηκες Βρυγμού?

Οι νάρθηκες βρυγμού είναι η πιο συχνή θεραπεία των δυσλειτουργιών της κροταφογναθικής διάρθρωσης. Διακρίνονται σε μαλακούς νάρθηκες και σε σκληρούς νάρθηκες νυκτός. 

Πως κατασκευάζονται οι νάρθηκες Βρυγμού?

Μετά την κλινική εξέταση και τη διαπίστωση του προβλήματος ο οδοντίατρος παίρνει δύο αποτυπώματα, της άνω και της κάτω γνάθου, και κατασκευάζει τον κατάλληλο νάρθηκα ανάλογα με την περίπτωση, τον οποίο ,αφού τον προσαρμόσει κατάλληλα στη σύγκλειση του ασθενή, του τον παραδίδει μαζί με τις  κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή χρήση του.

 Ο ατομικός αυτός νάρθηκας σταθεροποιήσης εφαρμόζει ακριβώς στα δόντια του ασθενούς,  συνήθως της άνω γνάθου. Είναι διαφανής και ο ασθενής τον φορά συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός εάν η περίπτωση απαιτεί και χρήση του την ημέρα. Πρέπει πάντως να αφαιρείται κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Πως λειτουργούν οι νάρθηκες βρυγμού?

Οι λειτουργίες του νάρθηκα συνοψίζονται στα παρακάτω :

  • Οι ακούσιες κινήσεις της κάτω γνάθου γίνονται πάνω στην επιφάνεια του νάρθηκα, τα δόντια κατά το κλείσιμο του στόματος δεν έρχονται σε επαφή και έτσι προστατεύονται και τα δόντια και οι όποιες προσθετικές εργασίες υπάρχουν στο στόμα.
  • Προκαλεί μια ήπια διάταση των μυών της μάσησης βοηθώντας στη χαλάρωσή τους.
  • Προστατεύονται οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις.
  • Κατά τη σύγκλειση των δοντιών παρεμποδίζει τις τυχόν παρεμβολές και επιτυγχάνει έτσι ισοκατανομή των δυνάμεων.