Οδοντικά Εμφυτεύματα

οδοντικά εμφυτεύματα Θεσσαλονίκη

Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες δοντιών που τοποθετούνται στην γνάθο για να συγκρατήσουν στεφάνες, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία σε περιπτώσεις απώλειας δοντιού ή δοντιών και αποτελούν μια βιολογική και συντηρητική λύση. Με τα εμφυτεύματα των δοντιών μπορούμε να αναπληρώσουμε ένα δόντι που έχει χαθεί  ή θα πρέπει να βγει, λόγω κατάγματος, πολύ βαθιάς τερηδόνας ή ενός αποστήματος που δε θεραπεύεται. Έτσι αποφεύγουμε την κλασσική λύση της γέφυρας, χωρίς να τροχίσουμε και να εξασθενήσουμε τα διπλανά δόντια, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι απολύτως υγιή.

Δείτε επίσης: 

  1. Μεταλλοκεραμικές Γέφυρες.
  2. Ολοκεραμικές Γέφυρες Ζιρκονίου.

Τι είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα?

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία συσκευή, που μοιάζει με ρίζα.  Συνήθως είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική σε περιπτώσεις που λείπουν δόντια στο στόμα  ώστε να αντικαταστήσει τα ελλείποντα δόντια. Σχεδόν όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα που τοποθετούνται σήμερα είναι ριζόμορφα ενδοστικά εμφυτεύματα, δηλαδή  είναι παρόμοια με μια πραγματική ρίζα του δοντιού και τοποθετούνται μέσα στο οστό.

Το οστό της γνάθου ενσωματώνει το οδοντικό εμφύτευμα του τιτανίου. Αυτό λέγεται οστεοενσωμάτωση και αναφέρεται στη σύντηξη της επιφάνειας εμφυτεύματος με το περιβάλλον οστό. Τα οδοντικά εμφυτεύματα θα γίνουν ένα με το οστό. Ωστόσο, στερούνται τον περιοδοντικό σύνδεσμο, έτσι θα αισθάνονται ελαφρώς διαφορετικά από τα φυσικά δόντια κατά τη μάσηση.

ρίζα τιτανίου   //   στήριγμα  //     στεφάνη επί εμφυτεύματος

οδοντικά εμφυτεύματα Θεσσαλονίκη
οδοντικά εμφυτεύματα Θεσσαλονίκη

Ποιά είναι τα οφέλη χρήσης των οδοντικών εμφυτευμάτων;

Με τα εμφυτεύματα δοντιών αποκαθίσταται τόσο η αισθητική όσο και η λειτουργικότητα, καθώς προσομοιάζουν τόσο στα φυσικά δόντια που οι περισσότεροι ασθενείς πρακτικώς ξεχνούν την αρχική απώλεια του δοντιού. Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η ιδανική λύση για να χαμογελάτε, να μιλάτε και να τρώτε με άνεση και αυτοπεπεποίθηση. Η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ιδιαίτερα πρακτική σε άτομα που δεν επιθυμούν να φέρουν κινητές τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες).

  • Αποκατάσταση της δυνατότητας να μασάτε και να μιλάτε φυσιολογικά
  • Αποκατάσταση της αισθητικής του προσώπου (γηρασμένο προσωπείο)
  • Διατήρηση του υπάρχοντος οστού της γνάθου και περιορισμός της περαιτέρω οστικής απώλειας
  • Αποκατάσταση της φυσικής εμφάνισης και λειτουργίας των δοντιών
  • Άμεση βελτίωση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σας

Είστε κατάλληλος υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα?

Ο ιδανικός υποψήφιος για οδοντικά εμφύτευματα έχει καλή γενική και στοματική υγεία. Επαρκές οστό στη γνάθο είναι απαραίτητο για να στηρίξει το εμφύτευμα, και οι ιδανικοί υποψήφιοι έχουν υγειή ούλα και είναι ελεύθεροι περιοδοντικών ασθενειών.

Τα εμφυτεύματα των δοντιών συνδέονται στενά με τα ούλα και το υποκείμενο οστό του στόματος. Οπότε χρόνιες λοιμώδεις ασθένειες που αφορούν αυτούς τους ιστούς όπως η περιοδοντίτιδα μπορούν να επηρεάσουν την οστεοενσωμάτωση των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Τι να περιμένω μετά την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος?

Όπως ξέρετε, τα δόντια σας απαιτούν στοματική φροντίδα στο σπίτι και τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι σαν τα δικά σας δόντια και απαιτούν την ίδια φροντίδα. Έτσι, για να διατηρήσετε τα εμφυτεύματα σας καθαρά και χωρίς οδοντική πλάκα, το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα είναι απαραίτητα!

Μετά τη θεραπεία, χρειάζονται τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι για να ελέγχεται η υγεία των δοντιών, των ούλων και των εμφυτευμάτων σας.

Προσθετική επί Εμφυτευμάτων

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν μια σειρά από οδοντικές προθέσεις, όπως:

1. επιεμφυτευματικές στεφάνες, στις περιπτώσεις έλλειψης ενός μόνο δοντιού

εμφυτεύματα δοντιών Θεσσαλονίκη
οδοντικά εμφυτεύματα Θεσσαλονίκη

Ένα μονήρες εμφύτευμα δοντιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ενός δοντιού που λείπει. Το βασικό πλεονέκτημα ενός εμφυτεύματος αντί μιας γέφυρας είναι ότι δεν περιλαμβάνει καμία κοπή κάτω από υγιή φυσικά δόντια που βρίσκονται μπροστά και πίσω από το δόντι που λείπει. Το εμφύτευμα μπορεί συχνά να τοποθετηθεί κατά τη στιγμή της εξαγωγής και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

2. επιεμφυτευματικές γέφυρες, όταν λείπουν περισσότερα του ενός δόντια

εμφυτεύματα δοντιών Θεσσαλονίκη
γέφυρα επί δύο εμφυτευμάτων

Μια ακίνητη γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει δύο ή περισσότερα δόντια και μπορεί να απαιτήσει μόνο δύο ή τρία εμφυτεύματα. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απαλλάσσεται από λύσεις που απαιτούν κινητές αποκαταστάσεις που πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν έχουν την ίδια σταθερότητα.

3. επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

οδοντικά εμφυτεύματα Θεσσαλονίκη
επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

Η οδοντοστοιχία ενδείκνυται όταν λείπουν όλα τα δόντια της μιας ή και των δύο  γνάθων με  ταυτόχρονη μεγάλη απορρόφηση του οστού, οπότε η περίπτωση διατοξικής γέφυρας αποκλείεται. Περιλαμβάνονται δύο έως τέσσερα εμφυτεύματα και μια αφαιρούμενη οδοντοστοιχία που συνδέεται πάνω στα εμφυτεύματα με ειδικούς συνδέσμους ακριβείας οι οποίοι παρέχουν μεγάλη σταθερότητα στην οδοντοστοιχία.

www.perio.org