Χειρουργική Ενδοδοντία-Ακρορριζεκτομή Δοντιού

Τι είναι η Χειρουργική ενδοδοντία-Ακρορριζεκτομή δοντιού?

Η ακρορριζεκτομή δοντιού ή αλλιώς χειρουργική ενδοδοντία είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του άκρου της ρίζας και των γειτονικών μολυσμένων και φλεγμενώντων ιστων χειρουργικά σε περιπτώσεις που έχει αποτύχει η κλασσική ενδοδοντική θεραπεία-απονέυρωση δοντιού.

ακρορριζεκτομή δοντιού

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ απονεύρωσης και ακρορριζεκτομής?

Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί την διαδικασία με την οποία καθαρίζεται ο φλεγμονώδης ιστός και τα βακτήρια από την ρίζα του δοντιού. Φλεγμονή του πολφού (νεύρο του δοντιού) προκαλείται απο βαθειές τερηδόνες συνήθως και μπορεί να προκαλέσει από πονόδοντο έως και αποστήματα.

Η ακρορριζεκτομή ή αλλιώς χειρουργική ενδοδοντία, αντιθέτως, εστιάζει και αντιμετωπίζει την άκρη της ρίζας και τους ιστούς που την περιβάλλουν.

Γιατί να χρειαστώ ακρορριζεκτομή?

Η χειρουργική ενδοδοντία εφαρμόζεται πάντα σε ένα δόντι που έχει προηγηθεί απονεύρωση, ώστε να διορθώσει τυχόν προβληματα της θεραπείας ή αν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στις ρίζες που δεν μπορεί η κλασσική θεραπεία αν αντιμετωπίσει.

Μπορεί να χρειάζεσαι ακρορριζεκτομή για τους παρακάτω λόγους:

  • Αντιμετώπιση κύστης
  • Απορρόφηση ρίζας
  • Δύσκολη ανατομία ρίζες
  • Αφαίρεση προηγούμενων ιατρικών υλικών και εργαλείων
  • Επαναλαμβανόμενες αποτυχίες κλασσικής θεραπείας

Πως γίνεται η ακρορριζεκτομή?

Θα χρειαστεί αρχικά ακτινογραφική απεικόνιση και πιθανόν και αξονική ώστε να έχει ο χειρουργός σαφή εικόνα της περιοχής.

Κατά την επέμβαση γίνεται αναισθησία της περιοχής και στην συνέχεια γίνεται μία τομή στα ούλα για να τα ξεκολλήσουμε από το κόκκαλο.

Ακολουθεί μία ελαφρά οστεοτομία, δηλαδή κόβουμε κόκκαλο ώστε να αποκαλύψουμε το άκρο της ρίζας το οποίο και ακολούθως τέμνουμε. Το άκρο της ρίζας γεμίζει με ένα ειδικό υλικό.  Στη συνέχεια καθαρίζεται η περιοχή και την κλείνουμε με ράμματα.

Πονάει η ακρορριζεκτομή?

Η ακρορριζεκτομή ή χειρουργική ενδοδοντία είναι μια μικροεπέμβαση η οποία γίνεται στο ιατρείο και συνοδεύεται με μία ήπια ενόχληση μετά, χωρίς να είναι γενικά ιδιαίτερη επίπονη η αποθεραπεία στο σπίτι.

Είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Επίσης χρειάζεται να γίνεται περιποίηση της περιοχής με αντισηπτικά διαλύματα μ,ετά το πέρας των πρώτων 24 ωρών.

Υπάρχουν κίνδυνοι με την ακρορριζεκτομή?

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η ακρορριζεκτομή είναι μετά την αφαίρεση του άκρου της ρίζας, η υπολειπόμενη ρίζα να έχει ικανοποιητικό μήκος ώστε να μην αποκτήσει κινητικότητα το δόντι.

Καμία θεραπεία δεν έχει 100% επιτυχίας. Μία έρευνα του 2020 έδειξε οτι 97% των δοντιών με ακρορριζεκτομή είχαν επιτυχία στην 5 ετία, εν΄λω 75% μετά από 13 χρόνια.