Τι αντιμετωπίζουν οι Νάρθηκες Άπνοιας – Silensor-sl?
Με τους νάρθηκες άπνοιας μπορεί να αντιμετωπιστει μέχρι ένα βαθμό το πρόβλημα του ροχαλητού. Στο 50% των υπνοδωματίων, ο υγιής ύπνος διακόπτεται από έντονο και ενοχλητικό ροχαλητό, ένας ήχος ακουστικής ισχύος έως 90 Dezibel!! Με την αύξηση της ηλικίας, πάσχει πάνω από το μισό του πληθυσμού από τα προβλήματα που επιφέρει το ροχαλητό:
- 40-60% έχει πρωταρχικό ροχαλητό, χωρίς διαλείψεις αναπνοής
- 5-10% πάσχει από παθολογικό ροχαλητό, το Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου (ΣΑΑΥ), με κινδύνους για την υγεία, όπως αρτηριακή και πνευμονική υπέρταση, αρρυθμιών και εμφράγματος του μυοκαρδίου,καθώς και προβλήματα στην σεξουαλικότητα.
Ο βαθμός αποτελεσματικότητας που έχουν οι ενδοστοματικοί νάρθηκες άπνοιας σε ελαφριά και μέση μορφή του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας, έχει ήδη πιστοποιηθεί σε διάφορες μελέτες. Η εφαρμογή τους συνιστάται από την γερμανική ένωση εξειδικευμένων οδοντιάτρων ιατρικής ύπνου (Deutsche Gesellschalft Zahnärztliche Schlafmedizin (DGZS)), ως μία μορφή θεραπείας που μπορεί να αντιμετωπίσει την αιτία του συνδρόμου -που είναι η απόφραξη- και όχι μόνο τα συμπτώματα. Για την εφαρμογή της ενδοστοματικής συσκευής Silensor-sl είναι απαραίτητο να γίνει οδοντική και στοματική διάγνωση από τον οδοντίατρο και στη συνέχεια επίσκεψη στον ειδικό πνευμονολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τον ασθενή.
Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει αρχικά με νυχτερινή οξυμετρία αλλά και με μία πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, η οποία θα δώσει και τον δείκτη άπνοιας-υπόπνοιας (Αpnea-hypopnea Index, AHI).
Πως λειτουργούν οι Νάρθηκες Άπνοιας – Silensor-sl?
Με την ενδοστοματική θεραπεία ροχαλητού ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσης με μία διεπιστημονική εστίαση από τον οδοντίατρο και τον πνευμονολόγο. Με την ενδοστοματική συσκευή Silensor-sl ωθείται η κάτω γνάθος προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να μην αποφράζεται ο φαρυγγικός αυλός. Ταυτόχρονα αυξάνει τον τόνο των μυών, του φάρυγγα και ανοίγει τους αεραγωγούς. Έτσι δεν υπάρχει διακοπή της αναπνοής, άπνοια και ροχαλητό. Υπάρχουν οι σχετικές μελέτες και διεθνή βιβλιογραφία, ήδη από το 1984.
Η καινοτομική σχεδίαση του νάρθηκα άπνοιας Silensor-sl, προσφέρει περισσότερα από κάθε άλλη, μέχρι σήμερα, γνωστή συσκευή! Οι συσκευές του παρελθόντος έχουν μηχανικά στοιχεία που ενσωματώνονται κατά την κατασκευή του προστομιακά, με αποτέλεσμα να τραυματίζουν τους μαλακούς ιστούς του στόματος. Άλλες πάλι συσκευές έχουν μία περιορισμένη κινητικότητα ή και καθόλου. Επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κροταφογναθική διάρθρωση που μπορεί να οδηγήσει σε μυοπλασία. Επίσης σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει αποδοχή από τους ασθενείς (Non-Compliance). Έτσι δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
Σε συνεργασία με κορυφαίους οδοντιάτρους, πνευμονολόγους, γναθολόγους και οδοντοτεχνίτες, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε η νέα ενδοστοματική συσκευή Silensor-sl , που καλύπτει τις υψηλές απαιτήσεις του ασθενή για άνεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Γιατί ροχαλίζω?
Έως 40% του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες ροχαλίζουν. Η μείωση του τόνου των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί στένωση της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Αυτή η στένωση επιταχύνει την αναπνευστική ροή του αέρα. Με τον τρόπο αυτό οι διάφορες δομές στην περιοχή της ανώτερης αναπνευστικής οδού αρχίζουν να δονούνται και να προκαλούν τον θόρυβο του ροχαλητού. Έτσι, το ροχαλητό είναι μια μηχανική διαδικασία που μπορεί να αντιμετωπισθεί με μηχανικά μέσα. Εδώ η οδοντιατρική θεραπεία έρχεται σε δράση. Το ελαφρύ ή πρωτοπαθές ροχαλητό δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία, ενώ η rhonchopathy, το παθολογικό ροχαλητό, έχει επιπτώσεις.
Άπνοια, η διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο
Η υπνική άπνοια, από ένα βαθμό και μετά, είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και σοβαρές ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού. Η άπνοια είναι μια συνολική παύση του αναπνευστικού συστήματος. Η αποφρακτική άπνοια είναι μια πλήρης απόφραξη της αναπνευστικής οδού ενώ στην περίπτωση της κεντρικής (εγκεφαλικής) άπνοιας τα αντανακλαστικά του κεντρικού αναπνευστικού μειώνονται. Η υπόπνοια είναι η μείωση της αναπνευστικής ροής κατά περισσότερο από 50%. Ο δείκτης άπνοιας/ υπόπνοιας, ο AHI, είναι ο βαθμός της σοβαρότητας της νόσου.
- Μια άπνοια/ υπόπνοια διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτ/τα.
- Οι άπνοιες υπολογίζονται ανά ώρα ύπνου
- 10 άπνοιες ανά ώρα δίνουν ως αποτέλεσμα ένα δείκτη των 10
- Ένας δείκτης από 0 έως 5 είναι φυσιολογικός
- 5 έως 10 είναι ένας ελαφρύς
- 10 έως 20 υποδηλώνει μια ενδιάμεση κατάσταση και
- δείκτης περισσότερο από 20 μια σοβαρή ασθένεια
Μία αποφρακτική άπνοια χαρακτηρίζεται από την διακοπή ενός πολύ θορυβώδους ροχαλητού (rhonchopathy). Η κεντρική άπνοια, ωστόσο, δεν έχει εξωτερικά σημάδια. Έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, συχνή νυκτερινή ούρηση και ξηρό στόμα μπορεί να είναι ενδείξεις για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) και σύνδρομο αντίστασης του ανώτερου αεραγωγού (UARS).
Η αποτελεσματικότητα του νάρθηκα άπνοιας Silensor-sl:
Ο Silensor-SL αποτελείται από έναν διάφανο νάρθηκα για την άνω γνάθο και έναν για την κάτω γνάθο. Η κάτω γνάθος είτε συγκρατείται σε μία προκαθορισμένη θέση είτε προολισθαίνει μέσω 2 συνδέσεων που καθορίζονται παραπλεύρως του νάρθηκα. Ο Silensor-sl εξουδετερώνει έτσι την στένωση των αναπνευστικών οδών. Η ταχύτητα του εισπνεόμενου αέρα μειώνεται και το ίδιο κάνει και ο θόρυβος που παράγουν οι δονήσεις των μαλακών ιστών. Με το Silensor-sl οι κινήσεις της γνάθου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, αλλά αποτρέπει την οπίσθια κίνηση της κάτω γνάθου. Με αυτή τη λειτουργία, ο Silensor-sl είναι ένα άνετο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό προστατευτικό κατά του ροχαλητού. Κλινικοί έλεγχοι* έδειξαν ότι η προώθηση της κάτω γνάθου μειώνει σημαντικά το ροχαλητό σε περισσότερο από το 80% των ασθενών και μπορεί να μειώσει τον δείκτη άπνοιας σε ποσοστό μέχρι και 50%.
Πότε είναι ο Silensor-sl κατάλληλος;
Η χρήση του Silensor-sl αναμένεται να είναι πολύ επιτυχής δεδομένου ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο θόρυβος που εμπλέκεται στο ροχαλητό προκαλείται από τη συστολή των αεραγωγών. Λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού της, η συσκευή δεν αναστέλλει την αναπνοή μέσω του στόματος. Σε περίπτωση σοβαρής παχυσαρκίας η επιτυχία της θεραπείας, ωστόσο, είναι αμφίβολη. Έτσι η αποτελεσματικότητα θα μειωθεί ολοένα και περισσότερο σε ΔΜΣ (Δείκτης μάζας-σώματος) πάνω από 30.
Ο Silensor-sl δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ολική νωδότητα (ασθενείς με οδοντοστοιχία) και πρέπει να εφαρμοστεί μόνο σε μερική οδοντοστοιχία που έχει επαρκή συγκράτηση. Εναπόκειται στον οδοντίατρο να εκτιμήσει κατά πόσον τα εναπομένοντα δόντια παρέχουν αρκετή συγκράτηση.
Εάν υπάρχει υποψία για άπνοια κατά τον ύπνο, η αποτελεσματικότητα της Silensor-sl θα πρέπει να να αξιολογηθεί σε ένα εργαστήριο ύπνου λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα της ασθένειας. Η χρήση του Silensor-sl αναμένεται να είναι πολύ επιτυχής δεδομένου ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο θόρυβος που εμπλέκεται στο ροχαλητό προκαλείται από τη συστολή των αεραγωγών. Λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού της, η συσκευή δεν αναστέλλει την αναπνοή μέσω του στόματος.
Σε περίπτωση σοβαρής παχυσαρκίας η επιτυχία της θεραπείας, ωστόσο, είναι αμφίβολη. Έτσι η αποτελεσματικότητα θα μειωθεί ολοένα και περισσότερο σε ΔΜΣ (Δείκτης μάζας-σώματος) πάνω από 30.
Συμβουλές για τη τοποθέτηση του Silensor-sl:
Κατά την αρχική τοποθέτηση του Silensor-sl ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κάποια ένταση. Αυτό θα εξαφανιστεί συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρενέργειες:
- Στην αρχή της θεραπείας με το Silensor-sl συχνά θα υπάρξει αυξημένη σιελόρροια. Αυτό, όμως, γενικά θα μειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Το πρωί μετά την αφαίρεση του νάρθηκα ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται μια μικρή αλλαγή στην σύγκλειση των δοντιών του. Αισθάνεται την κάτω γνάθο να κλείνει λίγο πιο μπροστά από την κανονική θέση της. Αυτή η κατάσταση θα εξαφανιστεί σε λίγη ώρα και δεν θα υπάρξουν συνέπειες.
- Αν ο χρήστης του Silensor-sl συνειδητοποιήσει μετακίνηση κάποιου δοντιού του, πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό του το συντομότερο δυνατό. Στην συνέχεια ο οδοντίατρος θα αποφασίσει αν το Silensor-sl μπορεί να φορεθεί ξανά ή πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις.