Κακοσμία στόματος: 5 αιτίες και 5 τρόποι αντιμετώπισης
Εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από κακοσμία στόματος, ήρθε η ώρα να μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες αλλά και τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αποκτήσετε και πάλι μία φρέσκια και καθαρή αναπνοή και να ξανάρθουν πιο κοντά οι φίλοι και ο σύντροφός σας.
Οι 5 σημαντικότερες αιτίες της κακοσμίας στόματος
- Βρώμικο στόμα. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κακοσμίας στόματος (87%) προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και ιδιαίτερα από την επιφάνεια της γλώσσας,είτε από τις τροφές που τρώτε, ενώ μόνο το 8% προέρχεται από το στομάχι ,τους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια. Η οσμή του στόματος είναι όπως οποιαδήποτε άλλη οσμή του σώματος – αποτέλεσμα μικροβίων που ζουν στο σώμα και αναδύουν παραπροϊόντα. Υπολείμματα τροφών εγκαθίστανται στις αύλακες και τις σχισμές τις γλώσσας, αποδομούνται από βακτηρίδια και ελκύουν δύσοσμα αέρια που ονομάζονται «πτητικές ενώσεις του θείου», η λεγόμενη κακοσμία της αναπνοής. Εάν δεν καθαριστεί καλά η στοματική κοιλότητα, τότε τα βακτήρια συσσωρεύονται και προκαλείται έντονη δυσοσμία.
- Στοματική κοιλότητα άνευ ισορροπίας. Η κατάσταση της υγείας της στοματικής κοιλότητας μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξη βακτηρίων και τη δυσοσμία, όπως για παράδειγμα η ουλίτιδα και η ξηροστομία. Η ουλίτιδα ευνοεί την αποσύνθεση των ενοχλητικών βακτηρίων. Η ξηροστομία, όμως, είναι η πιο συνήθης αιτία για την δυσοσμία. Το σάλιο βοηθάει στον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας και μετακινεί τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγκατασταθούν κάπου και να πολλαπλασιαστούν. Το ξηρό στόμα, όμως, αποτελεί γόνιμο έδαφος για την αναπαραγωγή των βακτηρίων. Ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα φάρμακα που παίρνουν πολλοί για τις αλλεργίες που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία, ενώ τον χειμώνα βασικός ένοχος θεωρείται ο ξηρός αέρας που δημιουργούν τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά.
- Φαγητά με δυσάρεστες μυρωδιές. Εάν η δυσάρεστη μυρωδιά μπει μέσα στο στόμα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα ξαναβγεί. Βασικοί ένοχοι είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αλκοόλ και ο καπνός. Και τα φαγητά δεν δημιουργούν μόνο δυσοσμία στο στόμα. Τα φυτικά έλαια απορροφούνται από τον οργανισμό και τα παραπροϊόντα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, αναπνέουμε τις μυρωδιές μέσω των πνευμόνων για τρεις με τέσσερις ώρες μετά.
- Έλλειψη υδατανθράκων. Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και ή έλλειψη υδατανθράκων αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, όμως, σε μία πάθηση που ονομάζεται κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή και προς ενημέρωσή σας οι κετόνες δεν φημίζονται για την ευχάριστη μυρωδιά τους.
- Ασθένεια. Κάποιες φορές η κακοσμία στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Η πιο συνήθης αιτία δυσοσμίας του στόματος, σε ότι αφορά στις ασθένειες, είναι ο διαβήτης ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο. Λιγότερο συνήθεις αλλά πιθανές είναι και οι παθήσεις στο συκώτι και τα νεφρά – όπου οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.
Οι 5 καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας στόματος
- Διατηρείτε το στόμα καθαρό. Τα στοματοπλύματα , οι τσίχλες ,οι καραμέλες μέντας, σπρέι και σταγόνες δεν εξαλείφουν το πρόβλημα της κακοσμίας , απλά καλύπτουν την κακοσμία για 10 λεπτά έως μία ώρα. Το μοναδικό πράγμα που βοηθάει να απαλλαγείτε από την κακοσμία είναι το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και ο καθαρισμός της γλώσσας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η γλώσσα παίζει σημαντικότατο ρόλο για μία καθαρή αναπνοή. Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε όλη μέρα, αλλά αν δεν τρίψετε και καθαρίσετε τη γλώσσα σας με την ειδική οδοντόβουρτσα, τότε δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Διατηρείτε το στόμα ενυδατωμένο. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία του σάλιου είναι να πίνετε άφθονο νερό και υγρά. Για να αποφύγετε τον χειμώνα την ξηροστομία, χρησιμοποιείτε υγραντήρα. Εάν ροχαλίζετε ή υποφέρετε από αλλεργική ρινίτιδα, χρησιμοποιείστε ένα ρινικό σπρέι για να διατηρήσετε τις ρινικές διόδους ενυδατωμένες.
- Προσέχετε τι τρώτε.Η κατανάλωση κάποιων τροφών όπως κρεμμύδι ,σκόρδο, ο καπνός, ο καφές και οινοπνευματώδη ποτά επηρεάζουν την αναπνοή ενός ατόμου, εισέρχονται γρήγορα στο κυκλοφοριακό σύστημα και εξατμίζονται από τους πνεύμονες. Προτιμήστε καλύτερα τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της καθαρής αναπνοής, όπως το τσάι. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο τσάι, εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, που ευθύνονται για την κακοσμία. Μπορείτε ακόμα να μασήσετε μαϊντανό, που εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές των άλλων τροφών και των βακτηρίων. Και τα βατόμουρα βοηθούν στην εξουδετέρωση των άσχημων οσμών και επιπλέον εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στην στοματική κοιλότητα και να δημιουργήσουν πλάκα. Τέλος, οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, που περιέχουν ξυλιτόλη, μπορούν να σκοτώσουν ορισμένα βακτήρια και να μειώσουν τον σχηματισμό πλάκας.
- Φροντίστε να τρώτε υδατάνθρακες. Είναι προφανές πως ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την κέτωση είναι να καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τρώτε, λοιπόν, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
- Εάν ο καθαρισμός της γλώσσας και οι υδατάνθρακες δεν φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κατ΄αρχάς τον οδοντίατρό σας για να σας εξετάσει, μήπως υπάρχουν τερηδόνες στα δόντια σας ή ασθένειες των ούλων και μόνο στην σπάνια περίπτωση που δε βρεθεί τίποτα, επισκεφθείτε κάποιο γιατρό για να εξετάσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να πάσχετε από κάποια πιο σοβαρή ασθένεια. Ο διαβήτης, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες απαιτούν ειδικές εξετάσεις για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.
Το συχνό βούρτσισμα βοηθάει?
Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών από μόνο του, δε θα φέρει αποτελέσματα διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της οσμής προέρχεται από τη γλώσσα και τους μαλακούς ιστούς άλλων περιοχών του στόματος, όχι μόνο από τα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς αν έχει κακοσμία της αναπνοής είναι να ρωτήσει ένα φιλικό ή αγαπημένο του πρόσωπο ή να χρησιμοποιήσει τον ειδικό μικρό ατομικό μετρητή θειούχων ενώσεων.
Βούρτσισμα ή απόξεση της γλώσσας?
Το βούρτσισμα τείνει να ανακινεί και να ανακατανέμει τα υπολείμματα πάνω στη γλώσσα, ενώ με την απόξεση αυτά τα υπολείμματα απομακρύνονται με καθαρό τρόπο με λίγες γρήγορες κινήσεις.
Επίσης η οδοντόβουρτσα προκαλεί ευκολότερα το αντανακλαστικό του εμετού, διότι δεν είναι ειδικά σχεδιασμένη να φτάνει στο πίσω τμήμα της γλώσσας όπου εγκαθίσταται το μεγαλύτερο μέρος των τροφικών υπολειμμάτων. Για να αποφύγετε το αντανακλαστικό του εμετού προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας και να κλείσετε τα μάτια, καθώς καθαρίζετε τη γλώσσα σας με το ειδικό εργαλείο.
Οδηγίες για δροσερή αναπνοή!
- Βουρτσίστε όλο το στόμα, ακόμα και τα εσωτερικά (παρειακά) τοιχώματα και την οροφή της στοματικής κοιλότητας. Χρησιμοποιήστε το οδοντικό νήμα δύο φορές την ημέρα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια .
- Μετά το βούρτσισμα, καθαρίστε (αποξέστε) την πάνω επιφάνεια της γλώσσας σας από πίσω προς τα εμπρός, 2-3 φορές με έναν ειδικά σχεδιασμένο καθαριστήρα γλώσσας. Είναι σημαντικό να φτάνει κανείς μέχρι το πίσω-πίσω μέρος της γλώσσας , όπου εγκλωβίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των οσμογόνων βακτηριδίων και των αποδομημένων τροφικών υπολειμμάτων. Ο καθαρισμός της γλώσσας μειώνει κατά 75% τις πτητικές ενώσεις του θείου σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
- Ξεπλύνετε με νερό ή με στοματόπλυμα που περιέχει διοξείδιο του χλωρίου,το οποίο αυξάνει τις εσωτερικές τάσεις στον σίελο και στο οξυγόνο της πλάκας και αναστέλλει τη δράση των μικροβιακών πρωτεολυτικών ενζύμων. Χλωριούχα ανιόντα περιέχονται σε στοματοπλύματα και οδοντόκρεμες τα οποία ρυθμίζουν την κακοσμία του στόματος.
- Διατηρήστε την υγρασία του στόματος σας καθ?όλη τη διάρκεια της ημέρας, πίνοντας άφθονα υγρά και αν είναι απαραίτητο χρησιμοποιήστε υγραντήρα τη νύχτα.
- Αν μιλάτε πολύ, αν κοιμάστε με ανοιχτό στόμα ή αν παίρνετε κάποια συγκεκριμένα φάρμακα, γρήγορα εμφανίζεται ξηροστομία και δημιουργείται ένα περιβάλλον περισσότερο ευνοϊκό για την ανάπτυξη των βακτηριδίων. Διατηρώντας συνεχή ροή σιέλου, πολλά από αυτά τα βακτηρίδια παρασύρονται πριν προλάβουν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα.