Καθαρισμός Δοντιών (Αποτρύγωση)

Τι είναι ο καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση);

Ο καθαρισμός των δοντιών (αποτρύγωση) είναι μια σχετικά απλή οδοντική θεραπεία ,κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα) από όλες τις επιφάνειες των μπροστινών αλλά και των πίσω δοντιών. Η αφαίρεση της πέτρας γίνεται με υπερήχους και είναι σχετικά ανώδυνη.

Σε περιπτώσεις καπνιστών με κηλίδες ή έντονες χρωστικές γίνεται με σοδοβολή, όμως σε ταυτόχρονη παρουσία πέτρας γίνεται συνδυασμός υπερήχων με σοδοβολή.

Τι είναι η πέτρα και η μικροβιακή πλάκα?

Η πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών(οδοντική πλάκα).
Η μικροβιακή οδοντική πλάκα είναι μια λεπτή, μαλακή και κολλώδης μάζα που βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και περιέχει εκατομμύρια
βακτήρια.

Όσο περισσότερο καιρό αφεθεί πάνω στα δόντια, τόσο πιο παχιά και σκληρή γίνεται, οπότε και η αφαίρεση της είναι πιο χρονοβόρα. Εκτός αυτού όσο μένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών αν δεν αφαιρεθεί, προκαλεί δημιουργία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας επειδή κρατά πάνω της τα βακτηρίδια.

Για αυτό το λόγο η επίσκεψη στον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα κρίνεται αναγκαία.

Όταν όμως συσσωρευθεί τόσο πολύ πέτρα, ώστε να διεισδύσει ανάμεσα στο ούλο και το δόντι, μέσα στον λεγόμενο θύλακα και έχει δημιουργήσει την λεγόμενη υποουλική πέτρα, τότε χρειάζεται θεραπεία ουλίτιδας, που σε κάποιες περιπτώσεις για να γίνει ανώδυνα πρέπει να γίνει με αναισθησία.