Καθαρισμός με σοδοβολή(air-flow)

Καθαρισμός με σοδοβολή (air-flow) για αφαίρεση χρωστικών

Ο καθαρισμός με σοδοβολή είναι μια νέα εναλλακτική μέθοδος απομάκρυνσης της πλάκας και επιφανειακών κηλίδων. Η μικροβιακή οδοντική πλάκα είναι μια λεπτή, μαλακή και κολλώδης μάζα που βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών και περιέχει εκατομμύρια βακτήρια. Πάνω στην πλάκα προσκολλώνται χρωστικές από τις τροφές ή το τσιγάρο.

Η διαφορά της σοδοβολής με τον επαγγελματικό καθαρισμό (αποτρύγωση) είναι ότι αυτός γίνεται με συσκευή υπερήχων και περιστρεφόμενα μικρά βουρτσάκια για αφαίρεση της τρυγίας (πέτρας). Η συσκευή που χρησιμοποιείται στο καθαρισμό με σοδοβολή πετάει με πίεση μικρά σωματίδια διττανθρακικού νατρίου (σόδα) μαζί με αέρα και νερό, υπό μορφή σπρέι, και έτσι καθαρίζει και γυαλίζει την επιφάνεια του δοντιού από την πλάκα και άλλες επιφανειακές εναποθέσεις (πχ καπνός).

Καθαρισμός με σοδοβολή

Δείτε στο Video την χρήση της συσκευής σοδοβολής (air-flow) από την εταιρεία ΕΜS

Πλεονεκτήματα με του Καθαρισμού με Σοδοβολή

  • Αφαίρεση χρωστικών κατά τον καθαρισμό των δοντιών, ειδικά σε βαθιές σχισμές, συνωστισμούς δοντιών, ανατομικές ιδιαιτερότητες των δοντιών και μεσοδόντια διαστήματα που δεν φτάνουν τα εργαλεία.
  • Χωρίς να αποτελεί λεύκανση, είναι δυνατό να δώσει λάμψη στα δόντια με πιο βαθιά και αποτελεσματική αφαίρεση χρωστικών.
  • Στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας και συγκεκριμένα κατά τη συντήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται το ειδικό ρύγχος για βαθύτερο καθαρισμό, σε συνδυασμό με ειδική σκόνη, η οποία δεν τραυματίζει την επιφάνεια της ρίζας, όπως συμβαίνει με τα ξέστρα χειρός και τα εργαλεία χειρός.
  • Στην αντιμετώπιση της περιεμφυτευματίτιδας είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική καθαρίζοντας καλύτερα, χωρίς να τραυματίζει την λεία επιφάνεια του εμφυτεύματος, που έχει μολυνθεί από μικροβιακή πλάκα.

Ποια είναι η διαδικασία του καθαρισμού με σοδοβολή?

Η χρήση του καθαρισμού με σοδοβολή είναι κυρίως συμπληρωματική. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι η αφαίρεση της πέτρας από τα δόντια με τις συνηθισμένες μεθόδους (υπέρηχοι και εργαλεία χειρός), αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικός καθαρισμός από το σπρέι της σόδας.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 30 λεπτά. Μετά το τέλος του καθαρισμού με σοδοβολή συνήθως φθοριώνονται τα δόντια για να ενισχυθεί η αδαμαντίνη. Για δύο-τρείς ώρες ο ασθενής δεν θα πρέπει να καπνίσει, να καταναλώσει τρόφιμα ή να πιεί υγρά ειδικά εκείνων που περιέχουν χρωστικές.