Σχεδιασμός Χαμόγελου

Σχεδιασμός χαμόγελου : Όμορφα δόντια-Όμορφο χαμόγελο

Σχεδιασμός χαμόγελου ονομάζεται η τεχνική, με την οποία επιτυγχάνεται ανανέωση ή και επανασχεδιασμός του χαμόγελου, με σκοπό τη βελτίωση και εναρμόνισή του με τα χείλη, τα ούλα και το υπόλοιπο πρόσωπο.

“Το χαμόγελο είναι μια καμπύλη, που θέτει τα πάντα σε ευθεία.”

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τη στιγμή που κάποιος έπρεπε να συμβιβαστεί με σπασμένα, λεκιασμένα και στραβά τοποθετημένα δόντια. Τα αισθητικά βελτιωμένα δόντια τώρα φαίνονται πιο φυσικά και είναι πιο μακράς διαρκείας. Η επανάσταση στην τεχνολογία και τα υλικά δικαιολογεί αυτό το γεγονός. Τώρα πλέον συνδυάζουμε επιστήμη και τέχνη για να δημιουργήσουμε το τέλειο χαμόγελο για σας. Έτσι αρχίζει ο σχεδιασμός και και η ανακατασκευή  του χαμόγελου.

Σχεδιασμός Χαμόγελου: Στάδια

Αρχικά παίρνουμε φωτογραφίες του προσώπου και των δοντιών του ενδιαφερομένου, καθώς και αποτυπώματα  της αρχικής κατάστασης του στόματος του.

Επίσης κάνουμε μετρήσεις στο πρόσωπο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες δεξιά.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις μετρήσεις καθορίζουμε την κλίση του μασητικού επιπέδου των δοντιών, καθώς και με τη χρυσή αναλογία υπολογίζουμε τις διαστάσεις που πρέπει να έχουν τα δόντια, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με τις διαστάσεις του προσώπου.

Στη συνέχεια στα γύψινα ομοιώματα των δοντιών χρησιμοποιώντας ειδικό κερί δίνουμε το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος(διαγνωστικό κέρωμα). Αυτό μπορούμε να το αποτυπώσουμε και να το μεταφέρουμε στα δόντια χρησιμοποιώντας ένα ακρυλικό ειδικό για αυτή την περίσταση (mock-up). Έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί εκ των προτέρων να καταλάβει πώς περίπου θα μπορούσαν να γίνουν τα δόντια του και να κάνει και όποιες παρεμβάσεις θέλει( δίνοντας μας και φωτογραφίες κάποιων χαμόγελων που του αρέσουν), ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι της αρεσκείας του.

 

Κοπτικά Διαστήματα

σχεδιασμός χαμόγελου

Ένα ερώτημα που έλαβα πρόσφατα ήταν σχετικά με τα σχήματα των χώρων ανεστραμμένου "V" μεταξύ των κοπτικών άκρων  των δοντιών. Οι χώροι αυτοί ονομάζονται κοπτικά διαστήματα. Η δεξιά πλάγια εικόνα του χαμόγελου που ακολουθεί δείχνει τις περιοχές αυτές με περισσότερες λεπτομέρειες. Τα κοπτικά διαστήματα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία κατά το σχεδιασμό ενός  χαμόγελου. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που δίνουμε σε ένα χαμόγελο είναι ενσωματωμένα στα σχήματα και βάθη αυτών των μικρών τριγωνικών αρνητικών διαστημάτων.

σχεδιασμός χαμόγελου

Στην πραγματικότητα, σε ένα χαμόγελο που μοιάζει εντελώς φθαρμένο, γερασμένο, ψεύτικο ή απλά λάθος, αν αλλάξει μόνο το περίγραμμα των κοπτικών διαστημάτων, μεταμορφώνεται σε ένα όμορφο χαμόγελο. Οι εκατοστιαίες αναλογίες αντανακλούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον υπολογισμό του βάθους των κοπτικών διαστημάτων σε σχέση με το μήκος των επαφών των δοντιών. Το βάθος των κοπτικών διαστημάτων μεταξύ των δύο μπροστινών δοντιών είναι συνήθως το 10% -20% της περιοχής της επαφής των δύο δοντιών. Το βάθος του κοπτικών διαστημάτων μεταξύ των δύο επόμενων δοντιών είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερο και συνεχίζει να πηγαίνει λίγο πιο βαθιά όσο μετακινούμαστε περισσότερο προς τα πίσω δόντια. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό των φυσικών δοντιών.

Συχνά οι ασθενείς έχουν την αντίληψη ότι τα κοπτικά διαστήματα θα πρέπει να είναι πολύ ρηχά και ότι η εμφάνισή τους έτσι είναι πιο κολακευτική. Λάθος!

Σε χαμόγελα σε στυλ “Hollywood”, τα διαστήματα είναι πιο ρηχά και αν υπερβάλλουμε, μπορεί να φανούν πολύ ψεύτικα. Αυτή είναι μια παλιά ερμηνεία του χαμόγελου “Hollywood”, όταν τα δόντια μοιάζουν με μιας σταρ του σινεμά, όπου όλα τα σχήματα είναι ίδια. Η νέα ερμηνεία του “Hollywood” έχει περισσότερο σχέση με τον χαρακτήρα του χαμόγελου και την μοναδική εμφάνιση του ατόμου. Φροντίστε να συμβιβαστείτε και να δεχτείτε να έχετε κάποια κοπτικά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια για να αποφευχθεί ένα υπερβολικά ψεύτικο χαμόγελο.

Οι άνδρες έχουν πιο ρηχά κοπτικά διαστήματα από τις γυναίκες. Μια γυναίκα που θέλει μικρά και ρηχά κοπτικά διαστήματα πρέπει να προειδοποιηθεί ότι πρόκειται για ένα αρσενικό γνώρισμα. Επίσης, πρέπει να γνωρίσετε, ότι όταν είμαστε παιδιά, τα κοπτικά διαστήματα είναι πιο βαθιά, και καθώς μεγαλώνουμε, φθείρουμε τα κοπτικά άκρα των μπροστινών δοντιών μας, καθιστώντας τα κοπτικά διαστήματα μικρότερα και πιο ρηχά. Έτσι, έχουμε την εμφάνιση ενός πιο ώριμου χαμόγελου σε αντίθεση με ένα πιο νεανικό χαμόγελο. Τα νεανικά γυναικεία χαμόγελα έχουν τα βαθύτερα διαστήματα και αυτά προσθέτουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως σέξι και εξωτική εμφάνιση. Με ένα λεπτό δίσκο από διαμάντι, μπορώ να πάρω ένα παλιό χαμόγελο και να το διαμορφώσω σε ένα νεανικό ή σέξι χαμόγελο.

 

Ρηχά Κοπτικά διαστήματα

  1. ώριμο χαμόγελο
  2. αρρενωπό χαμόγελο
  3. Παλαιό “Hollywood” χαμόγελο
Βαθιά Κοπτικά διαστήματα
 
  1. νεανικό χαμόγελο
  2. θηλυκό  χαμόγελο
  3. εξωτικό χαμόγελο
  4. Sexy χαμόγελο
  5. Νέο “Hollywood” χαμόγελο

Σχήμα Δοντιών

Τα δόντια αποτελούνται από μία σειρά οπτικών γωνιών, που επισημαίνονται με πράσινο χρώμα στην φωτογραφία, και που δημιουργούν περιοχές στο δόντι, που ανακλούν και εκτρέπουν το φως. Μπορεί να αλλάξει πλήρως όχι μόνο το σχήμα ενός δοντιού, αλλάζοντας τις οπτικές γωνίες , αλλά επίσης και η περιστροφή, αξονική κλίση και οι αναλογίες του δοντιού. Μπορώ να κάνω ένα αδύνατο δόντι να φαίνεται ευρύ και ένα στραβό δόντι να φαίνεται ίσιο με τον χειρισμό των οπτικών γωνιών.

Το να είναι σε θέση να κατανοήσει τις οπτικές γωνίες και να έχει την ικανότητα να τις χειριστεί για να δημιουργήσει διαφορετικά σχήματα των δοντιών, είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να κατέχει ένας αισθητικός οδοντίατρος. Έχοντας αυτή την ικανότητα, ο οδοντίατρος έχει τη δύναμη να αλλάξει την εμφάνιση των προσωρινών όψεων διαφόρων χαμόγελων στη στιγμή, αφήνοντας τους ασθενείς να βιώνουν διαφορετικές εμφανίσεις πριν οι όψεις πορσελάνης κατασκευαστούν από το εργαστήριο.

Επίσης, επιτρέπει στον οδοντίατρο να αλλάξει την εμφάνιση των φυσικών δοντιών ή παλαιών κορωνών και όψεων με τη διαμόρφωση του περιγράμματός τους σε διαφορετικά σχήματα. Η δυνατότητα να δει τις οπτικές γωνίες των δοντιών επιτρέπει στον οδοντίατρο να δει τι είναι λάθος με κάθε δόντι στο χαμόγελο και του δίνει τη γνώση του τι πρέπει να κάνει για να το διορθώσει.

Τα πιο ώριμα και αρσενικά χαμόγελα έχουν ίσιες γραμμές που δημιουργούν πιο ορθογώνιο σχήμα στα δόντια. Τα περισσότερα γυναικεία δόντια έχουν πιο στρογγυλεμένες γωνίες και “γεμάτες” γραμμές. Η καμπυλότητα των γωνιών μπορεί να δημιουργήσει πιο σέξι εμφάνιση στο χαμόγελο.
Το παραδοσιακό “Hollywood” χαμόγελο έχει λιγότερο στρογγυλεμένες γωνίες.

Σκεφτείτε την πιο κοινή παρατήρηση σχετικά με τα δόντια ενός ατόμου που έχει κακές όψεις: «Μοιάζουν με τσίχλες.” δηλαδή ορθογώνια κομμάτια λευκής μαστίχας. Οι γραμμές ενός κομματιού τσίχλας είναι πολύ απλές. Το πιο φαρδύ σημείο μιας τσίχλας είναι επίσης προς το κέντρο της . Αυτό δημιουργεί μια ογκώδη εμφάνιση. Οι άνθρωποι ευτυχώς κινούνται μακριά από το να επιθυμούν την κλασσική λευκή ίσια “Hollywood” όψη και κινούνται προς την κατεύθυνση πιο στρογγυλεμένων γωνιών που δίνουν περισσότερο χαρακτήρα και προσωπικότητα στο χαμόγελο. Παρατηρήστε την στρογγυλάδα που έχουν οι γωνίες στο χαμόγελο της κοπέλας στη φωτογραφία. Είναι αντιπροσωπευτικές ενός κεντρικού τομέα με νεανική και σέξι εμφάνιση . Το σχήμα του πλαγίου δημιουργεί μια ερωτύλο εμφάνιση και η αξονική κλίση των κυνοδόντων σε σχέση με τους πλάγιους σχηματίζει το βάθος των κοπτικών διαστημάτων, που δημιουργεί μια εξωτική εμφάνιση.

Εμφάνιση των δοντιών

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν δείχνουν όλο και λιγότερο τα δόντια, όταν τα χείλη τους βρίσκονται σε ανάπαυση και όταν χαμογελούν!! Τα μπροστινά δόντια φθείρονται και γίνονται πιο κοντά και την ίδια στιγμή η βαρύτητα τραβάει το άνω χείλος κάνοντάς το να κρεμάσει προς τα κάτω, πάνω από τα δόντια. Όταν το χαμόγελο είναι γερασμένο, δεν εμφανίζονται τα δόντια μέσα από τα χείλη ,όταν αυτά είναι σε κατάσταση ηρεμίας (Ανάπαυση) και φαίνονται λιγότερο τα δόντια, όταν οι άνθρωποι χαμογελούν. 

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη μειωμένη εμφάνιση των δοντιών κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και του πλήρους χαμόγελου.          

Μια συνήθης  λύση σήμερα γιαυτό το πρόβλημα είναι είναι τα δερμικά υλικά πληρώσεως(fillers) που τοποθετούνται από πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους και σήμερα πλέον και από οδοντιάτρους στο άνω χείλος.  

Εάν όμως τα πληρωτικά υλικά τοποθετούνται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδραση στο συνολικό χαμόγελο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η πρόωρη γήρανση του χαμόγελου. Αντί να κάνει τον ασθενή να φαίνεται πιο όμορφος και νέος, προσθέτει χρόνια στο πρόσωπο . 

Αν δεν δείχνουν πολύ τα δόντια σε πλήρες χαμόγελο, τότε μπορεί να είναι μια καλή επιλογή  να επιμηκύνετε τα δόντια σας.

Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που καθορίζουν κατά  πόσον ένας ασθενής είναι ένας καλός υποψήφιος για μεγαλύτερα δόντια. Όλα τα τα δόντια συνεργάζονται στο στόμα ως ένα σύστημα με τους μυς της μάσησης και την Κροταφογναθική Διάρθρωση (TMJ). Είναι απαραίτητο για τον αισθητικό οδοντίατρο να εξετάσει όλα τα μέρη του συστήματος και όχι να επιμηκύνει αυθαίρετα τα μπροστινά δόντια, ειδάλλως μπορεί να αυξηθεί η τάση για επιπλοκές.

σχεδιασμός χαμόγελου
εμφανίζεται περισσότερο από 3 mm των κοπτικών άκρων των δοντιών μέσα από τα χείλη της σε κατάσταση ηρεμίας