Ουλίτιδα-Θεραπεία

Ουλίτιδα, Οδοντίατροι Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά

Τι είναι η ουλίτιδα;

Ουλιτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων. Κατά τη διάρκεια της ουλίτιδας παρατηρείται έντονο ερυθρό χρώμα των ούλων (κόκκινα ούλα) και διόγκωση των μεσοδόντιων θηλών (ούλα ανάμεσα στα δόντια). Επίσης τα ούλα έχουν την τάση να αιμορραγούν (ματώνουν). Τέλος η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται στην ουλίτιδα. Ωστόσο, αν την αντιμετωπίσετε έγκαιρα, μπορεί να υποχωρήσει πλήρως

Τα ούλα μας είναι αυτά τα οποία αναδεικνύουν το χαμόγελο. Γερά ούλα σημαίνει και υγιή δόντια!

Αυτό που αποκαλούμε ούλα είναι ο βλεννογόνος που καλύπτει την φατνιακή απόφυση των γνάθων, το τμήμα δηλαδή του οστού που υποβαστάζει τις ρίζες των δοντιών.Τα υγιή ούλα χαρακτηρίζονται από το ρόδινο χρώμα τους, την απουσία οιδήματος (πρηξίματος) και από το ότι δεν ματώνουν στο βούρτσισμα ή στο δάγκωμα του μήλου. Ούλα πρησμένα, κόκκινα και με τάση να ματώνουν εύκολα δείχνουν την ύπαρξη ουλίτιδας, μιας εξαιρετικά διαδεδομένης πάθησης με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα συνήθως.

Πως γίνεται? 

Τα μικρόβια συγκεντρώνονται κοντά και μέσα στα ούλα και φλεγμαίνουν την περιοχή. Η κατακράτηση των μικροβίων μπορεί να οφείλεται είτε σε τοπικούς παράγοντες είτε σε συστηματικούς παράγοντες προκαλώντας την οξεία και την χρόνια ουλίτιδα. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν τα μικρόβια “αλώσουν” την πρώτη ζώνη άμυνας, δηλαδή τα ούλα, ο επόμενος στόχος τους είναι το αμέσως από κάτω ευρισκόμενο οστούν των γνάθων.

Θεραπεία της Ουλίτιδας

Η θεραπεία τόσο της ουλίτιδας όσο και της περιοδοντίτιδας, γίνεται με υπερήχους υποβοηθούμενους με εντοπισμένες αποξέσεις, και όπου αυτό χρειάζεται, γίνεται με τη βοήθεια αναισθησίας. Αυτή η θεραπεία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στις δύο νόσους και έχει ευεργετικά αποτελέσματα αφού εξολοθρεύει τα υπεύθυνα μικρόβια άμεσα και πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε αντιβιοτικά για να τα αντιμετωπίσουμε. 

Το μυστικό βρίσκεται στη δική σας καθημερινή προσπάθεια στο σπίτι! Καθημερινό, επιμελές βούρτσισμα αποτελεί την κύρια θεραπευτική αντιμετώπιση και βασική προυπόθεση για διατήρηση του μεταθεραπευτικού αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί στο οδοντιατρείο!

Σωστό βούρτσισμα

Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα πάνω στην οδοντική επιφάνεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να αισθανόμαστε ότι οι επάνω τρίχες φθάνουν μεταξύ ούλων και δοντιού, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτουν το δόντι. Όχι τελείως κάθετα, αλλά με μία κλίση προς τα ούλα. Οι κινήσεις του βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι απαλές, παλινδρομικές (πέρα-δώθε) και να περιορίζονται σε δύο (ή το πολύ τρία) δόντια. Με αυτό τον τρόπο βουρτσίζουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, μέσα-έξω, εμπρός-πίσω, αλλά εκείνες των πίσω δοντιών, τις μασητικές, αυτές δηλαδή που μοιάζουν με βουναλάκια-αυλάκια (οπές και σχισμές).

Ένα επιπλέον μέσο προστασίας είναι το οδοντιατρικό νήμα, όπως και τα διάφορα υγρά (στοματοπλύματα) που κυκλοφορούν στο εμπόριο, κυρίως τα φθοριούχα. Σημαντικό είναι να αποφεύγεται η χρήση τους στα παιδιά έως την ηλικία των 6 ετών, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης.

Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα, οπωσδήποτε δηλαδή μεσημέρι και βράδυ (μετά το δείπνο) αλλά και το πρωί, έπειτα από τη λήψη του πρωινού για απομάκρυνση της Ο.Μ.Π., δροσερή αναπνοή και ευχάριστη αίσθηση όλη τη μέρα.

Καλό είναι όταν μπορούμε να βουρτσίζουμε και τη ράχη της γλώσσας μας, στην οποία συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες μικροοργανισμών, που προκαλούν έντονη κακοσμία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βούρτσισμα