Νεογιλά Δόντια και υγεία

Νεογιλά Δόντια και υγεία

Νεογιλά Δόντια και υγεία

Οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν τα νεογιλά δόντια των παιδιών τους, καθώς στη μετέπειτα ενήλικη ζωή των παιδιών τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση πολλών ιατρικών προβλημάτων, συμβουλεύει το Εθνικό Κέντρο  Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε ένα νεότερο δόντι είναι λιγότερο εκτεθειμένα στην περιβαλλοντική φθορά, συγκριτικά με ένα ενήλικο δόντι, και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.

Η ανακάλυψη αυτή είναι αρκετά ελπιδοφόρα, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να αντικατασταθεί η δύσκολη διαδικασία πρόσβασης στον μυελό των οστών από άλλες περιοχές του σώματος για τα βλαστοκύτταρα.

Δεδομένου ότι η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου και στην αναγέννηση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο για την πρόληψη πιθανών καρδιακών προσβολών.

Σε κλινική δοκιμή στην Κίνα, τα νεογιλά δόντια χρησιμοποιήθηκαν για την αναγέννηση των νέων δοντιών 30 ασθενών, τα οποία δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι ερευνητές έχουν στοιχεία για δύο, δυόμιση ακόμη και για τρία χρόνια που καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.