Απώλεια Δοντιών

Απώλεια Δοντιών

Απώλεια δοντιών

Απώλεια δοντιών: Ποιες είναι οι “κρυφές” επιπτώσεις στην υγεία;

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Προσθετολόγων, αναμένεται αύξηση των περιστατικών τις προσεχείς δύο δεκαετίες.

Αιτίες , στις δυτικές κοινωνίες, είναι κυρίως:

 1. η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων με διαβήτη, νόσος που αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, που οδηγεί σε απώλεια των δοντιών, αλλά και 
 2. του υπερτασικού πληθυσμού (Journal of Periodontology), ως αποτέλεσμα της μάστιγας της παχυσαρκίας. 
 3. Η απώλεια δοντιών προκύπτει επίσης λόγω τερηδονισμού, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή καρκίνου.

Οι επιπτώσεις  όμως πέρα από την εμφανή, την αισθητική είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στη στοματική κοιλότητα όσο και στο σύνολο του οργανισμού.

 1. Τα δόντια γύρω από την θέση της εξαγωγής σταδιακά μετακινούνται σε αναζήτηση της επαφής τους. Αυτό οδηγεί σε αραιοδοντία και κατά συνέπεια ενσφήνωση τροφών, οδηγώντας έτσι σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα και σε εμφάνιση τερηδόνας.
 2. Επίσης εμφανίζεται αποτριβή και κατάγματα στα υπόλοιπα δόντια, οδηγώντας σε μείωση της κάθετης διάστασης του προσώπου , καθώς και βλάβη και πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.
 3. Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την απώλεια δοντιών είναι οτι δημιουργείται αυξανόμενη δυσκολία στη μάσηση καθώς αυξάνονται τα δόντια που χάνονται.
 4. Εξαιτίας της ελλιπούς μάσησης προκύπτουν βλάβες σε άλλα όργανα του σώματος, όπως στο στομάχι: στομαχικές διαταραχές, όπως πόνος και ναυτία και δυσκολία στην πέψη.
 5. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω της μειωμένης απελευθέρωσης δύο εντερικών πεπτιδίων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό της όρεξης και τη μείωση της πρόσληψης τροφής.
 6. Εάν χαθούν δε πρόσθια δόντια, τότε δημιουργούνται επιπλέον αισθητικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην ομιλία, οπότε ο ασθενής έχει έντονη ψυχολογική επιβάρυνση.

Όταν λοιπόν προκύψει η ανάγκη εξαγωγής δοντιού, δεν πρέπει να παραλείπεται η άμεση αντικατάστασή του, κυρίως των οπισθίων δοντιών (γομφίων), γιατί κλονίζεται η ισορροπία του στόματος και σταδιακά, μέσω κάποιων συνεχιζόμενων διαδικασιών, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρη απώλεια των δοντιών. Τοποθετώντας ένα τεχνητό δόντι έγκαιρα γλυτώνουμε από ταλαιπωρία και περιττά έξοδα! Κι ας μην ξεχνάμε ότι συνδυάζοντας την υγιεινή με την πρόληψη διατηρούμε ένα ωραίο χαμόγελο, προστατεύοντας παράλληλα τη γενικότερη υγεία μας.

Κίνδυνοι για την υγεία από τις παθήσεις των ούλων

Υγεία και παθήσεις ούλων

Κίνδυνοι για την υγεία απο τις παθήσεις των ούλων

Οι λοιμώξεις στο στόμα μπορούν να παίξουν ολέθριο ρόλο αν μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με περιοδοντική νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξέλεγκτου διαβήτη, πρόωρων γεννήσεων και αναπνευστικών παθήσεων. Τα περιοδοντικά βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε σημαντικά όργανα και να αρχίσουν νέες μολύνσεις.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας επιδιώκει να εκπαιδεύσει το κοινό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία συμφωνούν με ότι από καιρό έχουν υποψιαστεί οι επαγγελματίες της στοματικής υγείας : Οι λοιμώξεις από το στόμα μπορεί να φέρουν ολέθρια αποτελέσματα αν μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος. Για πολύ καιρό κυριαρχούσε η άποψη ότι τα βακτήρια ήταν ο παράγοντας που συνέδεε την περιοδοντική νόσο με άλλες λοιμώξεις στον οργανισμό. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να συνδέεται μέσω της φλεγμονής με άλλες χρόνιες παθήσεις. Η έρευνα έχει δείξει, και οι ειδικοί συμφωνούν, ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικών νόσων με άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της φλεγμονής μπορεί να μην βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση και των άλλων χρόνιων φλεγμονωδών νόσων.

Όταν υπάρχει υποψία ή διάγνωση μιάς φλεγμονώδους κατάστασης, όπως η περιοδοντίτιδα, είναι σημαντικό να συσκεφθούν τόσο ένας γενικός γιατρός όσο και ένας επαγγελματίας οδοντικής υγείας. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για την ανίχνευση της περιοδοντικής νόσου είναι μέσω μιας περιοδοντικής εκτίμησης.

Η περιοδοντική αξιολόγηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική στις ακόλουθες περιπτώσεις:   

 1. Αν έχετε υψηλό κίνδυνο για περιοδοντική νόσο. Κάντε το τεστ αξιολόγησης του κινδύνου 
 2. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, αναπνευστική νόσο ή οστεοπόρωση ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.
 3. Αν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με περιοδοντική νόσο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντική νόσο μπορεί να μεταδοθούν μέσω του σάλιου. Αυτό σημαίνει ότι η απλή  επαφή του σάλιου στην οικογένεια βάζει τα παιδιά και το ζευγάρι σε κίνδυνο για μετάδοση της περιοδοντικής νόσου από το ένα στο άλλο μέλος της οικογένειας.
 4. Αν έχετε μια πληγή ή ερεθισμό στο στόμα σας που δε βελτιώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.