Στοματική Υγεία και Αρθρίτιδα

Στοματική Υγεία και Αρθρίτιδα

Η στοματική υγεία συνδέεται με την αρθρίτιδα

Παρόλο που προηγούμενες μελέτες έχουν βρει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ρευματοειδούς αρθρίτιδας και απώλειας δοντιών σε ασθενείς, η σύνθετη σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Ωστόσο, τα ευρήματα μίας νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο διαγωνισμό νέων επιστημόνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, υποδεικνύουν πως μπορεί να είναι δυνατή η ταυτόχρονη θεραπεία ουλικών νοσημάτων και σοβαρής αρθρίτιδας.

H θεραπεία της περιοδοντικής νόσου θεραπεύει και την ρευματοειδή αρθρίτιδα

Λονδίνο: Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Periodontology, οι ερευνητές της Σχολής Οδοντιατρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Κλίβελαντ μελέτησαν 40 ασθενείς που είχαν μέτρια έως σοβαρή περιοδοντική νόσο και σοβαρής μορφής ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα άτομα που πάσχουν τόσο από περιοδοντική νόσο όσο και από ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να ανακουφιστούν πλέον και από τις δύο παθήσεις, θεραπεύοντας μόνο την στοματική λοίμωξη.Παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε οδοντιατρική αγωγή και βελτίωση της στοματικής υγιεινής τους, παρουσίασαν και την ταυτόχρονη βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας τους, ενώ ο καλύτερος συνδυασμός είναι η φροντίδα των ούλων παράλληλα με την λήψη των φαρμάκων για την αρθρίτιδα.
Όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ακολούθησαν περιοδοντική αγωγή είχαν βελτίωση και στα συμπτώματα της αρθρίτιδας, όπως τα οιδήματα των αρθρώσεων και ο πόνος, ενώ όσοι έκαναν αγωγή για τα δόντια και την αρθρίτιδα είχαν τα περισσότερα οφέλη.

Οι ερευνητές του τμήματος Περιοδοντολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής σημειώνουν πως αν περιορίσουμε την λοίμωξη και την φλεγμονή των ούλων στους ασθενείς με σοβαρής μορφής ενεργή αρθρίτιδα, προκαλούνται βελτιώσεις και στα συμπτώματα της αρθρίτιδας, γεγονός που μας δίνει μια νέα δυνατότητα παρέμβασης. Συμπερασματικά, οι ρευματολόγοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για τον συσχετισμό μεταξύ αρθρίτιδας και περιοδοντικής νόσου.

Leave a Comment