Υγεία των ούλων και απώλεια δοντιών

Υγεία των ούλων και απώλεια δοντιών

Υγεία των ούλων και απώλεια δοντιών!

Τα υγιή ούλα παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των δοντιών σας. Το οστό της γνάθου συγκρατεί κάθε δόντι καλά στη θέση του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό αυτό το οστό να μην είναι εκτεθειμένο σε βακτήρια, καθώς οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φθορά και, δυνητικά, απώλεια των δοντιών. Τα ούλα σας παρέχουν ένα σφράγισμα προστασίας ανάμεσα στο οστό και τη βακτηριακή πλάκα στο στόμα σας.

Η ασθένεια των ούλων ξεκινά με τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας, κάτι που μπορεί να ερεθίσει τα ούλα. Αυτό μπορεί να τα κάνει να κοκκινίσουν και να πρηστούν, ακόμα και να αιμορραγήσουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος. Αυτά είναι τα σημάδια του πρώτου σταδίου της ασθένειας των ούλων, της ουλίτιδας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί στο μη αναστρέψιμο δεύτερο στάδιο, την περιοδοντίτιδα και σταδιακά στην απώλεια των δοντιών.

Αυτό συμβαίνει διότι η συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας μπορεί να προξενήσει την απομάκρυνση των ούλων από τα δόντια, πράγμα που αφήνει μικροσκοπικά κενά στα οποία μπορεί να μαζευτεί περισσότερη πλάκα και να προκληθούν μολύνσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, μπορεί να έχει επίδραση στο οστό και τους ιστούς των ούλων σας που υποστηρίζουν τα δόντια. Αν τα οστά και οι ιστοί στα ούλα σας υποστούν φθορά, τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν.

Το κλειδί για την αποφυγή της περιοδοντικής απώλειας των δοντιών είναι να μην αφήσετε ποτέ τα πράγματα να φτάσουν τόσο μακριά.

Οι τακτικοί έλεγχοι στον οδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς, αντίθετα με τον πόνο στα δόντια ή την ευαισθησία, η ασθένεια των ούλων δεν συνοδεύεται πάντα από πόνο. Αρχικά, μπορεί να μην την παρατηρήσετε καν, ωστόσο με μια επαγγελματική εξέταση μπορεί να εντοπιστούν τα πρώτα σημάδια. Eτσι, μπορείτε να δράσετε για να θεραπεύσετε την ασθένεια των ούλων πριν αυτή επιδεινωθεί.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν καπνίζετε, καθώς το κάπνισμα μπορεί να κρύψει τα συμπτώματα.

Πηγή:www.parodontax.gr