Απώλεια Δοντιών

Απώλεια Δοντιών

Απώλεια δοντιών

Απώλεια δοντιών: Ποιες είναι οι “κρυφές” επιπτώσεις στην υγεία;

Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Προσθετολόγων, αναμένεται αύξηση των περιστατικών τις προσεχείς δύο δεκαετίες.

Αιτίες , στις δυτικές κοινωνίες, είναι κυρίως:

  1. η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων με διαβήτη, νόσος που αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη περιοδοντίτιδας, που οδηγεί σε απώλεια των δοντιών, αλλά και 
  2. του υπερτασικού πληθυσμού (Journal of Periodontology), ως αποτέλεσμα της μάστιγας της παχυσαρκίας. 
  3. Η απώλεια δοντιών προκύπτει επίσης λόγω τερηδονισμού, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή καρκίνου.

Οι επιπτώσεις  όμως πέρα από την εμφανή, την αισθητική είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα, τόσο στη στοματική κοιλότητα όσο και στο σύνολο του οργανισμού.

  1. Τα δόντια γύρω από την θέση της εξαγωγής σταδιακά μετακινούνται σε αναζήτηση της επαφής τους. Αυτό οδηγεί σε αραιοδοντία και κατά συνέπεια ενσφήνωση τροφών, οδηγώντας έτσι σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα και σε εμφάνιση τερηδόνας.
  2. Επίσης εμφανίζεται αποτριβή και κατάγματα στα υπόλοιπα δόντια, οδηγώντας σε μείωση της κάθετης διάστασης του προσώπου , καθώς και βλάβη και πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.
  3. Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την απώλεια δοντιών είναι οτι δημιουργείται αυξανόμενη δυσκολία στη μάσηση καθώς αυξάνονται τα δόντια που χάνονται.
  4. Εξαιτίας της ελλιπούς μάσησης προκύπτουν βλάβες σε άλλα όργανα του σώματος, όπως στο στομάχι: στομαχικές διαταραχές, όπως πόνος και ναυτία και δυσκολία στην πέψη.
  5. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, λόγω της μειωμένης απελευθέρωσης δύο εντερικών πεπτιδίων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό της όρεξης και τη μείωση της πρόσληψης τροφής.
  6. Εάν χαθούν δε πρόσθια δόντια, τότε δημιουργούνται επιπλέον αισθητικά προβλήματα, αλλά και δυσκολίες στην ομιλία, οπότε ο ασθενής έχει έντονη ψυχολογική επιβάρυνση.

Όταν λοιπόν προκύψει η ανάγκη εξαγωγής δοντιού, δεν πρέπει να παραλείπεται η άμεση αντικατάστασή του, κυρίως των οπισθίων δοντιών (γομφίων), γιατί κλονίζεται η ισορροπία του στόματος και σταδιακά, μέσω κάποιων συνεχιζόμενων διαδικασιών, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί σε πλήρη απώλεια των δοντιών. Τοποθετώντας ένα τεχνητό δόντι έγκαιρα γλυτώνουμε από ταλαιπωρία και περιττά έξοδα! Κι ας μην ξεχνάμε ότι συνδυάζοντας την υγιεινή με την πρόληψη διατηρούμε ένα ωραίο χαμόγελο, προστατεύοντας παράλληλα τη γενικότερη υγεία μας.

Leave a Comment