Κίνδυνοι για την υγεία από τις παθήσεις των ούλων

Κίνδυνοι για την υγεία από τις παθήσεις των ούλων

Κίνδυνοι για την υγεία απο τις παθήσεις των ούλων

Οι λοιμώξεις στο στόμα μπορούν να παίξουν ολέθριο ρόλο αν μεταφερθούν σε άλλο σημείο του σώματος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με περιοδοντική νόσο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξέλεγκτου διαβήτη, πρόωρων γεννήσεων και αναπνευστικών παθήσεων. Τα περιοδοντικά βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε σημαντικά όργανα και να αρχίσουν νέες μολύνσεις.

Η Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας επιδιώκει να εκπαιδεύσει το κοινό σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα οποία συμφωνούν με ότι από καιρό έχουν υποψιαστεί οι επαγγελματίες της στοματικής υγείας : Οι λοιμώξεις από το στόμα μπορεί να φέρουν ολέθρια αποτελέσματα αν μεταφερθούν σε άλλα σημεία του σώματος. Για πολύ καιρό κυριαρχούσε η άποψη ότι τα βακτήρια ήταν ο παράγοντας που συνέδεε την περιοδοντική νόσο με άλλες λοιμώξεις στον οργανισμό. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να συνδέεται μέσω της φλεγμονής με άλλες χρόνιες παθήσεις. Η έρευνα έχει δείξει, και οι ειδικοί συμφωνούν, ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικών νόσων με άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της φλεγμονής μπορεί να μην βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση και των άλλων χρόνιων φλεγμονωδών νόσων.

Όταν υπάρχει υποψία ή διάγνωση μιάς φλεγμονώδους κατάστασης, όπως η περιοδοντίτιδα, είναι σημαντικό να συσκεφθούν τόσο ένας γενικός γιατρός όσο και ένας επαγγελματίας οδοντικής υγείας. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος για την ανίχνευση της περιοδοντικής νόσου είναι μέσω μιας περιοδοντικής εκτίμησης.

Η περιοδοντική αξιολόγηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική στις ακόλουθες περιπτώσεις:   

  1. Αν έχετε υψηλό κίνδυνο για περιοδοντική νόσο. Κάντε το τεστ αξιολόγησης του κινδύνου 
  2. Αν έχετε καρδιακή νόσο, διαβήτη, αναπνευστική νόσο ή οστεοπόρωση ή σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.
  3. Αν έχετε ένα μέλος της οικογένειας με περιοδοντική νόσο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντική νόσο μπορεί να μεταδοθούν μέσω του σάλιου. Αυτό σημαίνει ότι η απλή  επαφή του σάλιου στην οικογένεια βάζει τα παιδιά και το ζευγάρι σε κίνδυνο για μετάδοση της περιοδοντικής νόσου από το ένα στο άλλο μέλος της οικογένειας.
  4. Αν έχετε μια πληγή ή ερεθισμό στο στόμα σας που δε βελτιώνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.    

Leave a Comment